Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 juli 2002

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

1. Hoe beoordeelt de Minister de uiterst ernstige berichten van het Internationale Helsinki Federatie voor Mensenrechten dat 50 tot 80 mannen per maand door Russen in Tsjetsjenië worden vermoord? 2. Welke straffe maatregelen worden overwogen in het kader van de OVSE-missie, de EU en de VN? Welke initiatieven neemt Nederland daartoe? Wil de Nederlandse Regering daarbij een statenklacht overwegen?



3. Welke beoordeling geeft de UNHCR en welke consequenties trekt de Nederlandse Regering daaruit?
4. In hoeverre worden de berichten over mensenrechtenschendingen verergerd door het feit dat mensenrechten deels worden opgeofferd door de strijd tegen het terrorisme? Hoe beoordeelt de Regering de opmerkingen van ex-VN Commissaris voor de Mensenrechten Robinson over dit spanningsveld en zal de Regering deze problematiek ten principale aan de orde stellen bij de VN-Algemene Vergadering?
5. Hoe beoordeelt de Regering hierbij de rol van het Internationaal Strafhof, bijvoorbeeld ten aanzien van de aanval met F16's op de Hamas en terroristenleider Sheikh Salah Shehada, de positie van Premier Sharon en de planners van zelfmoordaanslagen?