Ministerie van Justitie

Geschilbeslechting in de bouw

J.S.W. Lijzenga, Th. J. van der Waals
Arnhem, Companen
Bestelling: Companen, tel. 026 3512532, fax 026 4458702, e-mail:info@companen.nl
Kenmerk: EWB/01.002A

samenvatting

Met het onderzoek is beoogd om in korte tijd door middel van een enquête onder consumenten die in het jaar 2000 een nieuwbouwwoning hebben gekocht te inventariseren:

* welke geschillen zich voordoen tussen aannemers en kopers en wat de financiële omvang van de geschillen is;

* welke wijze van geschilbeslechting wordt gekozen;
* wat de ervaringen van consumenten en vertegenwoordigers uit de bouwwereld zijn en waar verbeteringen mogelijk zijn.

De conclusies zijn:

* 43% van de kopers heeft problemen ervaren tijdens de bouw van de woning en die belopen een bedrag tussen de 2000 en 3000 euro. 72% van de kopers heeft problemen bij of na de oplevering van de woning en dan gaat het om bedragen tussen de 1300 euro en de 1500 euro.

* 87% van de consumenten die problemen hebben ervaren bij of na de oplevering proberen deze in onderling overleg met de verkoper op te lossen. Als dat niet lukt probeert een deel (18%) via een bemiddeling door bij het Garantie-instituut voor de woningbouw (GIW) aangesloten organisaties eruit te komen.
* 75% van de consumenten die problemen hebben ervaren tijdens de bouw proberen deze in onderling overleg met de verkoper op te lossen. Als dat niet lukt, begint een klein deel (8%) een arbitrageprocedure bij de Raad van Arbitrage voor de bouwbedrijven.

* Een klein percentage van de kopers voelt zich onmachtig om tegen de bouwer in actie te komen (3%). Een veel groter percentage is niet goed voorgelicht over de mogelijkheden voor arbitrage (ongeveer 26%). Verder is een veel gehoorde klacht aan de zijde van de consumenten dat de toegezegde verbeteringen lang duren.

Tenslotte is een veel gehoorde klacht van consumenten en van de bouwers dat de geschilbeslechting bij GIW en Raad van Arbitrage veel te lang duurt en dat een arbitrageprocedure bij de Raad van Arbitrage kostbaar is.

.

.

WODC- informatiedesk / e-mail: wodc-informatiedesk@minjus.nl Redacteur: Hans van Netburg

Laatst gewijzigd: 25-07-2002