Ministerie van Justitie

Knelpuntenonderzoek veiligheidsregelgeving
Inventarisatie en analyse van knelpunten in de regelgeving die de publieksveiligheid raken

J.A. den Herder, A.W. Wichers Hoeth, J.H.K.C. Soer DHV Huisvesting en Vastgoed
Bestelling: DHV, tel. 033 4683500, fax 033 4683400 Kenmerk: EWB/02.070

samenvatting

Doel: met het onderzoek is beoogd om in korte tijd te inventariseren in welke regelgeving op het terrein van veiligheid in publieke ruimtes sprake is van tegenstrijdigheid, complexiteit, samenloop, en/of onduidelijkheid die aanleiding geeft tot knelpunten in de toepassing, uitvoering, een handhaving.
Het onderzoek is toegespitst op drie geselecteerde publieke objecten nl: voor publiek toegankelijke ruimten van NS-stations, eet- en danscafés en basisscholen.
Het onderzoek is verricht ten behoeve van de projectgroep Doorlichting Veiligheidsregelgeving, die een onderzoek verricht naar tekortkomingen in veiligheidsregelgeving die knelpunten in toepassing, uitvoering en handhaving opleveren. Aanleiding voor dit onderzoek is een verzoek dienaangaande aan de Minister van Justitie van de Task force slagen voor veiligheid onder voorzitterschap van de heer Ouwerkerk. De Task force is ingesteld naar aanleiding van de rampen in Enschede en in Volendam en heeft als opdracht om een doorlichting te verrichten van alle wetgeving waarin eisen die betrekking hebben op publieke veiligheid (voor zover verbonden met infrastructurele, bouw- en milieugerelateerde risicos) centraal staat.

Conclusies:

* Er is nauwelijks sprake van onjuistheden in de systematiek van de onderzochte regelgeving of in de onderzochte wetteksten.
* De onderzochte regelgeving is complex qua vorm en qua inhoud en wordt daardoor veelal als ontoegankelijk ervaren. Daardoor zijn de vergunninghouders niet goed op de hoogte van de eigen verantwoordelijkheden. Verder ontstaan daardoor knelpunten voor de uitvoerende en handhavende organisaties.

* De gevonden knelpunten in toepassing, uitvoering en handhaving zijn terug te voeren op ongecoördineerde uitvoering, beleids- en beoordelingsruimte die vooraf niet helder wordt ingevuld en gebrek aan heldere communicatie en voorlichting.

.

WODC- informatiedesk / e-mail: wodc-informatiedesk@minjus.nl Redacteur: Hans van Netburg

Laatst gewijzigd: 25-07-2002