Nozema

24-07-02

Ondanks onzekerheid over klanten

Nozema gaat door met uitrol nieuw FM-netwerk

De uitspraak van de bestuursrechter in Rotterdam heeft voor Nozema grote negatieve gevolgen. Het is vanaf nu weer volstrekt onduidelijk wie er straks gebruik gaan maken van het nieuwe FM-netwerk, dat Nozema nu op volle snelheid aan het uitrollen is. Nozema bekijkt welke financiële consequenties uitstel van de verdeling van de commerciële frequenties voor haar zal hebben. Desondanks gaat Nozema door met de uitrol. Op dit moment is bijna 60 procent van het nieuwe netwerk klaar. Wie er gebruik van gaat maken, is echter de vraag.

Commerciële omroepen
De uitspraak van de rechter in Rotterdam heeft in eerste instantie grote gevolgen voor de commerciële omroepen, terwijl Nozema niet meer weet wie haar klanten worden. Tot nu toe bestond er slechts onduidelijkheid welke twee nieuwkomers de extra commerciële netten zouden krijgen. Nu is het voor alle negen commerciële netten onduidelijk. Klanten en de overheid wensen aan de andere kant dat de nieuwe FM-netten zo snel mogelijk worden uitgerold. Om aan die wens te voldoen heeft Nozema de afgelopen jaren veel geïnvesteerd: er zijn nieuwe antennes en nieuwe zenders gekocht en bijna 60 procent van de technische realisatie is al verricht. Nozema heeft daarvan al meer vijftien miljoen euro geïnvesteerd. Met de overheid was afgesproken dat op 1 september 60 procent klaar zou zijn en eind dit jaar 100 procent. Deze afspraken lijken op dit moment geen waarde meer te hebben.

Publieke omroepen
De uitrol van de publieke omroepen (Radio 1, 2, 3, 4 en de regionale omroepen) gaat gewoon door. Dit betekent niet dat de hele ombouw voor de publieke omroepen dit jaar gereed komt, want pas na 1 februari kunnen ook de benodigde frequenties in gebruik worden genomen die nu nog in handen zijn van de commerciële omroepen. Een tweede voorbehoud: Nozema wacht nog op verschillende gemeentelijke milieuvergunningen. Zonder milieuvergunning mag er niet worden uitgezonden op het gewenste vermogen.

Dit is het sluitstuk van het Zerobase-dossier waarin Nozema al lange tijd heeft gevraagd om duidelijkheid over het beleid rondom de commerciële radiofrequenties. Het ware beter geweest als de Tweede Kamer en het kabinet elkaar eerder hadden gevonden waardoor de rechter geen uitspraak had hoeven doen.

In het belang van haar klanten en de luisteraar bouwt Nozema echter onverminderd door aan het nieuwe FM-netwerk. Het kan niet zo zijn dat er straks stiltes in de ether ontstaan als gevolg van alle geharrewar rondom de verdeling van de frequenties.

Achtergonden Zerobase