Waterschap Zuiderzeeland

23-07-2002/05/06

Waterbeheersplan Zuiderzeeland goedgekeurd

De provincie Flevoland heeft het waterbeheersplan 2002-2005 van Waterschap Zuiderzeeland goedgekeurd. Het waterbeheersplan beschrijft het beleid van het waterschap voor de komende vier jaar.

Kernpunten uit het waterbeheersplan zijn meer ruimte voor water, meer aandacht voor water in de ruimtelijke ordening en aandacht voor water in de stad. Ook samenwerking met andere overheden en openheid naar burgers krijgt de komende jaren volop de aandacht van het waterschap.

Het goedkeuringsbesluit van gedeputeerde staten van de provincie Flevoland volgt op de vaststelling van het waterbeheersplan door het waterschap. Op dit goedkeuringsbesluit is beroep mogelijk bij de rechtbank in Zwolle tot 12 september 2002.

In het waterbeheersplan geeft het waterschap haar visie op het beheer van het watersysteem (grond- en oppervlaktewater) en de dijken in het gebied. Zo staat er onder ander in beschreven over het nieuwe beleid dat het water in de toekomst meer ruimte moet geven. Dat is nodig omdat in de komende decennia de neerslag toeneemt, de zeespiegel stijgt en de bodem van het land daalt en de druk op de waterkwaliteit toeneemt. Het watersysteem dient veerkracht te hebben. In perioden dat er veel water valt moet het dat vele water ook kunnen vasthouden, zodat dit in droge perioden gebruikt kan worden. De wateren in het gebied zijn hier nu en in de toekomst nog onvoldoende op berekend. Het waterschap vindt daarom dat er letterlijk meer ruimte voor water moet komen.

Naast het waterbeheer en het beheer van de dijken, houdt het waterschap zich ook bezig met het zuiveren en transporteren van afvalwater. Ook deze taakt blijft ook in de komende periode een hoge prioriteit houden.




Waterschap Zuiderzeeland