Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Utrecht, 25 juli 2002

Europees congres luidt nieuwe fase gehandicaptenbeleid in

Netwerken van belangenorganisaties, mensen met een handicap zelf en dienstverleners zullen in toenemende mate het toekomstig gehandicaptenbeleid bepalen. Dit is het onderwerp van een groot Europees Congres van Rehabilitation International dat van 11 tot en met 15 november in Aken wordt gehouden. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is mede-organisator van het congres.

Volwaardig burgerschap, empowerment en gelijke rechten zijn in het huidige gehandicaptenbeleid inmiddels niet langer doel, maar uitgangspunt voor beleid. Gesterkt door deze stap voorwaarts hebben mensen met een handicap en hun belangenorganisaties talrijke initiatieven genomen om deze beleidsuitgangspunten in de dagelijkse praktijk te realiseren.

Nieuwe fase

Het congres, getiteld Netwerken in de praktijk: partnerschap van belangengroepen en dienstverleners, luidt een nieuwe periode in voor het gehandicaptenbeleid. Het zal steeds belangrijker worden dat mensen met een handicap, hun belangenorganisaties en dienstverleners optimaal en efficiënt de condities aanreiken voor het leven, wonen en werken met een handicap. Tijdens het congres staan goede praktijkvoorbeelden centraal in werkgroepen en plenaire sessies, met als doel informatie-uitwisseling, discussie en het versterken van de onderlinge netwerken.

Ook komt de rol van dienstverleners en overheden aan de orde. Zij zullen de randvoorwaarden moeten scheppen voor een goed functioneren van de netwerken. Daarom is er bij het congres eveneens een brede vertegenwoordiging van dienstverleners aanwezig.

Europees Jaar van mensen met een handicap in 2003

De congresdag donderdag 14 november is geheel gewijd aan het Europees Jaar van mensen met een handicap in 2003. De opzet en de doelen van het Europees Jaar worden dan nader besproken.

Verdere informatie: zie www.erc2002aachen.org
---