European Commission

IP/02/1150

Brussel, 25 juli 2002

Beroepskwalificaties: Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk voor het Hof van Justitie gedaagd

De Commissie heeft besloten om tegen zeven lidstaten een procedure bij het Hof van Justitie aan te spannen, namelijk tegen Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze lidstaten hebben de Commissie niet in kennis gesteld van de maatregelen die zij hebben getroffen om Richtlijn 1999/42/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties voor bepaalde industriële, commerciële en ambachtelijke werkzaamheden, zoals die van elektricien, venter, tegelzetter en kapper, in nationaal recht om te zetten.

In deze richtlijn zijn de bepalingen van de ingetrokken richtlijnen overgenomen met betrekking tot de automatische erkenning van de beroepskwalificaties die worden aangetoond aan de hand van de door de aanvrager opgedane beroepservaring. De richtlijn stelt tevens personen die niet over de vereiste beroepservaring beschikken in staat om, onder bepaalde voorwaarden, erkenning van hun diploma's, certificaten en andere titels te vragen.

De termijn voor de omzetting van Richtlijn 1999/42/EG, die bij de goedkeuring ervan door de lidstaten in de Raad werd vastgesteld, is op 31 juli 2001 verstreken. Het verzuim van genoemde lidstaten om de maatregelen tot omzetting van Richtlijn 1999/42/EG mee te delen vormt een obstakel voor het vrije verkeer van werknemers, de vrijheid van vestiging en de vrije dienstverrichting in de betrokken sectoren.

Verdere informatie over de lopende inbreukprocedures tegen alle lidstaten is te vinden op de Europa-site:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.h tm