Rijksvoorlichtingsdienst

varken 25 jul 2002
LNV OVERLEGT MET SECTOR OVER MPA

Na proefslachtingen zijn bij 26 varkenshouderijen sporen van het verboden groeihormoon MPA aangetroffen. De dieren van deze bedrijven moeten worden getest of vernietigd, zo is in EU-verband besloten. Het ministerie van LNV overlegt vanmiddag met vertegenwoordigers uit de sector over de beste aanpak.

De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees heeft de proefslachtingen gedaan bij bedrijven die vervuild brijvoer (nat voer) hebben gebruikt. Dit zijn de bedrijven uit het zogenoemde eerste spoor van de MPA-vervuiling.

Tijdens het overleg van het Permanent Comité voor Voedselketens van de Europese Commissie gisteren steunden alle landen de maatregelen die Nederland neemt voor bedrijven uit het tweede en derde spoor. Deze bedrijven hebben vervuild mengvoer gebruikt en mogen pas slachten of exporteren als zij aantonen dat de dieren de laatste zeven dagen schoon voer hebben gegeten. De maand erna zijn er extra controles in het slachthuis en op diervoeder om elk risico uit te sluiten. Eerder hadden Duitsland en Italië aangegeven dat zij deze aanpak niet streng genoeg vonden.