Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis stelt Woonlast-toppers aan de kaak

Om meer inzicht te krijgen in het meerjarig beleid van gemeenten ten aanzien van de lokale woonlasten heeft Vereniging Eigen Huis de stijging van de woonlasten onderzocht over de jaren 2000, 2001 en 2002. Van de 482 onderzochte gemeenten onderscheiden 39 gemeenten zich door jarenlange forse stijgingen van de woonlasten in combinatie met een hoog lastenniveau. De Vereniging Eigen Huis duidt deze gemeenten aan als "Woonlast-toppers" en heeft hen dringend opgeroepen om het beleid te wijzigen.

De selectie van gemeentelijke "Woonlast-toppers" is gebaseerd op de gegevens van de afgelopen drie jaren. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe de woonlasten zich in deze gemeenten structureel ontwikkelen. De Vereniging Eigen Huis heeft de 39 gemeenten schriftelijk gewezen op het belang van een beheerste ontwikkeling van de lokale woonlasten. Niet alleen is de hoogte van de woonlasten een punt van overweging bij de aankoop van een woning, het is vooral belangrijk dat alle eigen woningbezitters erop moeten kunnen vertrouwen dat hun woonlasten betaalbaar blijven. Een reeks bovenmatige stijgingen in combinatie met een hoog lastenniveau brengt de betaalbaarheid van het wonen in het gedrang.

Bij de selectie van de gemeenten heeft de Vereniging Eigen Huis rekening gehouden met bijzondere omstandigheden of bijzondere kostenontwikkelingen die zich in iedere gemeente kunnen voordoen. Desondanks blijkt in 39 gemeenten sprake te zijn van een buitenproportionele lastenstijging.

Koploper in de ranglijst is de gemeente Bunnik (Ut), waar de woonlasten in drie jaar tijd met ruim 80% zijn gestegen tot ¤ 876,- voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden. Op de tweede en derde plaats staan de gemeenten Reusel-De Mierden (NB) met een stijging van de woonlasten van bijna 71% en Haaren (NB) met ruim 56%. In deze twee gemeenten zijn ook de woonlasten op een hoog niveau (Reusel-De Mierden ¤ 876,- en Haaren ¤ 812,- per jaar voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden).

De 39 gemeenten die door de Vereniging Eigen Huis als "Woonlast-toppers" zijn aangemerkt zijn: Bunnik, Reusel-De Mierden, Haaren, Reeuwijk, Nuenen c.a., Waterland, Heeze-Leende, Asten, Deurne, Bloemendaal, Blaricum, Eersel, Houten, Lith, Simpelveld, Krimpen aan den IJssel, Maasdonk, Wassenaar, Doorn, Bergschenhoek, Laren, Abcoude, Venray, Aplhen-Chaam, Meerssen, Vught, Berkel en Rodenrijs, Schipluiden, Margraten, Heemstede, Haarlemmerliede c.a., Oegstgeest, Moordrecht, Haren, Sevenum, Ouder-Amstel, Aalburg, Sint-Michielsgestel en Oldenzaal.