STICHTING ALCOHOLPREVENTIE

Terschelling vorig jaar al gewaarschuwd voor alcoholvergiftigi

Gemeente Terschelling vorig jaar al gewaarschuwd voor alcoholvergiftiging onder vakantiegangers.

De gemeente Terschelling is er in 2001 meerdere malen op gewezen dat zij maatregelen moet nemen om het excessieve alcoholgebruik onder vakantiegangers tegen te gaan.
De gemeente heeft de waarschuwingen tot dusver naast zich neer gelegd.
De Stichting Alcoholpreventie (STAP) pleit voor een nieuw alcoholbeleid op het eiland waarbij drastische maatregelen niet moeten worden geschuwd.
STAP reageert hiermee op berichten over alcoholvergiftiging. Deze zomer zijn al vijf vakantiegangers met alcoholvergiftiging van het eiland met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De gemeente mag blij zijn dat er nog geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, aldus STAP.

Waarschuwing in 2001: Terschellinger vakantiegangers drinken gevaarlijk veel.
In maart 2001 is door de Universiteit Maastricht en door het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat jonge vakantiegangers op Terschelling gemiddeld 25 glazen alcoholhoudende drank per dag drinken (jongens 34 glazen en meisjes 13). Dat is meer dan bijvoorbeeld op Texel, in Valkenburg en in Noordwijk. Bijna de helft van alle jongeren die naar Terschelling op vakantie gaan hebben tijdens de vakantie wel eens een black-out gehad.
Prof. Ronald Knibbe van de Universiteit van Maastricht heeft naar aanleiding van deze cijfers in 2001 aan de bel getrokken bij de gemeente Terschelling. De gemeente twijfelde in haar reactie naar Knibbe aan de betrouwbaarheid van het onderzoek en heeft weinig tot niets gedaan met de concrete aanbevelingen uit het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat belangrijke sleutelfiguren (gemeente, politie, horeca) op het eiland het overmatig alcoholgebruik niet als een ernstig probleem zien.

Onverschilligheid op het eiland Terschelling.
Prof. Knibbe concludeert in het onderzoek dat de ondervraagde horecamedewerkers op Terschelling onverschilliger staan tegenover het overmatig alcoholgebruik dan hun collega's uit Texel, Valkenburg en Noordwijk. Citaat van een barmedewerker uit Terschelling: 'Ik vind het geen probleem, laat ze maar gaan. Het is vakantie. Als ze het hele jaar zo lopen te tanken dan is het wel een probleem, dan heb je een probleem, maar dat doen ze niet'.
Knibbe constateert tevens dat er op Terschelling, evenmin als in Noordwijk, zomeractiviteiten voor de jonge bezoekers worden georganiseerd. In Valkenburg en op Texel gebeurt dat wel. Hij is van mening dat met name het drinken overdag kan worden tegengegaan door het aanbieden van leuke en gemakkelijk toegankelijke vormen van tijdsbesteding.

Adviezen voor de aanpak van overmatig alcoholgebruik op Terschelling.
STAP adviseert de gemeente Terschelling zelf krachtig het heft in handen te nemen om het alcoholprobleem aan te pakken. De gemeente zal niet moeten schuwen drastische maatregelen te nemen tegen ondernemers die zich niet aan de wettelijke leeftijdsgrenzen houden of die het zogenaamde doortapverbod overtreden.
Belangrijke andere maatregelen kunnen zijn:

-Een lik-op-stuk beleid voor openbare dronkenschap.
-Verbod op alcoholverkoop in campingwinkels.
-Verbod op het stapelen van bierkratten op campings.
-Strenge controle op naleving van de wettelijke leeftijdsgrenzen.
-Intensiveren van de voorlichtingscampagnes.
-Aanbieden van activiteiten overdag.

Bunnik, 25 juli 2002

Voor informatie:
Stichting Alcoholpreventie
Ir. W.E. van Dalen
Tel: 030-6565041

0653295544
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl

Genoemde onderzoek:
Drs. S.E.Pos, Prof. Dr. R.A.Knibbe en Dr. A.C.J. Lemmers: Alle dagen feest?,
Een kwalitatieve studie naar omgevingsfactoren op het alcoholgebruik van jongeren op vakantie; Woerden/ Maastricht, maart 2001

25 jul 02 15:03