Gemeente Eijsden

Voltooiing bodemsanering voormalige stort Eijsden

Op korte termijn kan begonnen worden met de definitieve afwerking van de voormalige stortplaats Eijsden. Over de aanpak daarvan zijn de gemeente Eijsden, de Stichting Eijsden Gifvrij en de provincie Limburg het eens. Kern van het akkoord is, dat de afwerking plaatsvindt met zo'n 50.000 m3 schone grond en niet met licht verontreinigde grond, zoals eerder het plan was. Afwerking met schone grond was de belangrijkste eis van de Stichting Eijsden Gifvrij. Zoals bekend heeft de Raad van State de stichting op dit punt in het gelijk gesteld en is daarna ook het saneringspunt op dit punt aangepast.

Afhankelijk van het aanbod aan schone grond is de planning erop gericht om het project nog dit jaar af te ronden. Komende winterperiode kan het terrein dan worden aangeplant. In het voorjaar van 2003 kan het terrein dan worden opengesteld voor publiek.

Afspraken na beëindiging sanering
Met het bijstellen van het saneringsplan, waarbij ook rekening is gehouden met de bevindingen van de commissie Bovens met betrekking tot de uitvoering van de sanering, komt er een einde aan een periode van onzekerheid rond de bodemsanering van het voormalige bedrijfsterrein en -stort. Na voltooiing van de sanering gaan de afspraken gelden die de verschillende betrokken partijen eerder hebben gemaakt.

In een samenwerkingsovereenkomst hebben de provincie, de gemeente en de bedrijven Crosfield (tegenwoordig Ineos Silicas) en Union Minière Oxyde (nu: Umicore) vastgelegd dat:

* Het voormalige stortterrein van Union Minière na sanering voor een symbolisch bedrag wordt overgedragen aan de gemeente;
* De gemeente de kosten draagt voor het landschappelijk onderhoud van het terrein;

* De beide bedrijven verantwoordelijk zijn en blijven voor de afgesproken beheersmaatregelen (een blijven monitoring en grondwateronttrekking).

De Stichting Eijsden Gifvrij conformeert zich met de gekozen saneringsvorm, maar vindt de eigendomsoverdracht van de terreinen aan de gemeente niet noodzakelijk en ongewenst.