Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 25 juli 2002

Extra controle en toezicht in verband met MPA

Al gedurende bijna twee weken voert de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV, dagelijks permanent toezicht en controle uit op de ruim 50 met MPA besmette en onder toezicht geplaatste veebedrijven. Deze bedrijven liggen voornamelijk in Zuid- en West Nederland. Dagelijks gaan surveillances van de AID gericht op pad om toezicht te houden op deze bedrijven. Ook houdt de AID toezicht bij de ruim 500 bedrijven, waarvan een groot deel op de Veluwe, in de Achterhoek en Overijssel, die door het productschap zelf zijn geblokkeerd.

Anderen AID-surveillances zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds ingezet voor controle op veetransporten, met name die van varkens en pluimvee. Bij de ruim 150 veetransporten die werden gecontroleerd zijn tot op heden geen overtredingen geconstateerd van met MPA besmet vee.

De AID controleert of er voor die betreffende transporten een zogenaamde schoonvoerverklaring is uitgeschreven, Deze verklaring moet worden overlegd bij de export- of slachtplaats waar de dieren worden afgeleverd. Ook gaat de AID steekproefsgewijs na of de schoonvoerverklaring terecht is uitgeschreven en het dus gaat om vervoer van varkens of pluimvee vanaf een `schoon' bedrijf.

Bij deze vervoerscontroles wordt ook de voorgeschreven I&R (identificatie en registratie) van de dieren gecontroleerd.

Deze controles worden nu efficiënt gecombineerd met de al veel langer lopende extra controles op het (inter)nationaal veetransport in verband met de dreigende varkenspest, in onder andere Duitsland en Luxemburg. Hierbij controleert de Algemene Inspectiedienst de veewagens of zij goed gereinigd en ontsmet zijn na het vervoer van varkens.

In totaal werden daarbij tot op heden 14 overtredingen geconstateerd. Het ging hierbij om veewagens niet of onvoldoende schoon, of waarbij de inrichting niet voldeed aan de welzijnseisen voor dieren.

De komende tijd gaat de AID zo lang dit nodig is door met dit permanente toezicht op veebedrijven en veetransporten.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Willem Brouwer, tel. 045 - 5466223 of 06 - 53405215.