Politie Midden- en West Brabant

Tilburgse jongens verdacht van elf berovingen

Datum: 25/7/2002
Auteur: Carel Bouman

TILBURG Met de aanhoudingen van twee Tilburgse jongens (14 en 15 jaar oud) heeft de politie in district Tilburg elf berovingen opgelost. Het gaat om acht voltooide feiten en drie pogingen. De jongens pleegden meerdere berovingen aan de Jan Heijnsstraat (3x), de Gentiaanlaan, de Westermarkt, de Antony Moddermanstraat en de St. Ceciliastraat. De jongens waren uit op geld om hiermee te kunnen voorzien in hun behoefte: het bezoeken van een internetcafé.

De slachtoffers van de berovingen waren steeds oudere vrouwen van rond de 70-jaar oud. Eén keer was het slachtoffer een zwak begaafde vrouw van rond de 30 jaar. De jongens pleegden de berovingen vanaf 22 mei jl.

De zaak kwam aan het rollen toen één van de verdachte, een 14-jarige Tilburgse jongen, vorige week vrijdag, 19 juli jl. rond kwart over vier s middags, door twee Tilburgse vrienden (27 en 31 jaar oud) op heterdaad werden betrapt, kort nadat hij met zijn mede-verdachte, een 79-jarige Tilburgse vrouw van haar tas beroofde. Bij het zien van deze beroving bedachten de twee Tilburgse vrienden zich geen moment en gingen achter de daders aan. Aan de Iepenpad wisten de Tilburgers de 14-jarige Tilburgse jongen te pakken en over te dragen aan de gewaarschuwde politie. De andere verdachte, die aanvankelijk wist te ontkomen, werd later op de avond aan de Zwartvenseweg aangehouden. Bijzonder aan deze zaak was dat de politie afgelopen vrijdagavond wel twee verdachten voor de beroving achter slot en grendel had zitten, maar niet wist wie het slachtoffer was. Het slachtoffer, een 79-jarige Tilburgse vrouw werd daags daarna opgespoord en bleek aan de Hart van Brabantlaan te wonen.

De beide Tilburgse jongens zijn afgelopen maandag, 22 juli jl., geleid voor de Officier van Justitie en de Rechter Commissaris te Breda. Door deze laatste werden de beide jongens in bewaring gesteld. De voorlopige hechtenis van beide jongens wordt deze week geschorst en zij komen dan onder voorwaarden weer vrij.

In dit onderzoek verwacht de politie nog meerdere aanhoudingen te kunnen verrichten.

Het optreden van de twee Tilburgse mannen wordt door de politie hogelijk gewaardeerd. Vanuit de teamleiding van Binnenstad en de districtsrecherche, die het onderzoek draaide met assistentie van de betrokken teams, werden de twee Tilburgers al in de bloemen gezet.

Vanmiddag zijn de beide Tilburgers te gast geweest bij het politieteam Wilhelminapark. Dit gebeurde daar, omdat veel van de opgeloste berovingen in het gebied van het politieteam Wilhelminapark zijn gepleegd. De twee Tilburgers werden op het politiebureau ontvangen met koffie en gebak. Teamchef Frans van Veenendaal overhandigde de twee helden een horloge met pen. Ook de gemeente Tilburg bedacht de Tilburgse vrienden met een cadeautje. Van burgemeester Stekelenburg, die helaas zelf niet bij de bijeenkomst aanwezig kon zijn, kregen zij een brief, waarin de burgemesster zijn grote waardering over het moedige optreden uitspreekt.