NEBAS

Nederland heeft er twee wereldkampioenen bij

Nederland heeft er twee wereldkampioenen bij

Bunnik, 25 juli 2002 - Willem Noorduin (35) en Marije Smits (15) werden afgelopen woensdag wereldkampioen op het WK atletiek voor mensen met een beperking in het Franse Lille-Villeneuve de Arcq.

Noorduin, uit Schiedam, won goud op het onderdeel kogelstoten voor spastici met een afstand van 11m86. Hij bleef echter onder zijn persoonlijke record van 12m01. Het wereldrecord staat op 12m17.

Smits, woonachtig in Hoorn, veroverde goud op het onderdeel verspringen voor sporters met een amputatie met een afstand van 2m84. Zij verbeterde door deze prestatie haar persoonlijke record met 9 cm.

De selectie
Maar liefst tien Nederlanders zijn afgevaardigd naar het WK atletiek voor mensen met een beperking. Om voor uitzending in aanmerking te komen moeten de atleten bij de beste acht van de wereld horen.

Eerdere prestaties
Noorduin veroverde tijdens de Paralympische Spelen 2000 twee zilveren plakken op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen, waarvoor hij werd onderscheiden door de Koningin. Eerder won hij op het WK 1998 goud bij het kogelstoten en zilver bij het discuswerpen.

Smits sleepte op het NK 2002 in Terneuzen twee eerste plaatsen in de wacht. Op de 100 meter sprint en bij het verspringen.

Noot voor de redactie,