Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Voortgang aanpak mpa-besmetting

25 juli 2002 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) is bereid garant te staan voor een aantal varkenshouders dat brijvoer heeft gebruikt dat verontreinigd was met MPA en hierdoor ernstig gedupeerd is. Het gaat hierbij om een kleine dertig bedrijven van een totaal van 51 bedrijven dat onder toezicht is geplaatst (Bij 17 bedrijven is geen MPA gevonden, van een aantal andere zijn nog geen onderzoeksresultaten bekend). Voorwaarde voor de garantie is dat het landbouwbedrijfsleven met een realistisch plan komt hoe de desbetreffende bedrijven te helpen. Dat heeft de minister op donderdag 25 juli in een overleg met het bedrijfsleven meegedeeld.

Op woensdag is in het Permanent Comité voor de Voedselketen in Brussel bepaald dat varkens van bovengenoemde bedrijven allemaal getest moeten worden. Als deze test negatief uitvalt, mag het vlees op de markt worden gebracht. Daar komt bij dat het alleen op de Nederlandse markt mag worden aangeboden. Voor bedrijven die mogelijk besmet mengvoer hebben gebruikt (spoor 2 en 3) geldt een minder streng regime, omdat er geen sporen van MPA bij de proefslachtingen zijn gevonden. Bij deze bedrijven zijn steekproefsgewijze testen voldoende. Als de uitslag van deze testen negatief is, kunnen de bedrijven worden vrijgegeven.

MedroxyProgesteronAcetaat (MPA) is een hormonale stof die niet gebruikt mag worden in diervoeder. De vervuiling van diervoeder met het hormoon MPA is terug te voeren op een farmaceutisch bedrijf in Ierland dat met MPA vervuild suikerwater heeft geleverd aan het bedrijf Bioland in België. Van hieruit is deze glucosestroop langs diverse sporen in de Nederlandse veehouderij terechtgekomen.