Verbond van Verzekeraars

Resultaten reisverzekeraars onder druk door toename kosten medische hulp en mobiel telefoneren

Het resultaat¹ van de reisverzekeringsbranche in 2001 is gedaald van 10,2% naar 7,5% van de verdiende premie. De daling van het resultaat met bijna 3 procent wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van de betaalde schade. De betaalde schade steeg, uitgedrukt in procenten van de verdiende premie, van 50,1% in 2000 naar 52,7% in 2001. Dit blijkt uit cijfers uit een recente enquête onder reisverzekeraars gehouden door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

De sterke stijging van het schadepercentage werd met name veroorzaakt door de inflatie waar-door er hogere bedragen moesten worden uitgekeerd. De meest geclaimde schaden in aantallen zijn de kosten voor medische hulp en het verlies van bril of contactlenzen. Hoog op de lijst van meest voorkomende schaden staan eveneens de claims in verband met belkosten. Deze kosten lopen snel op, omdat steeds meer via mobiele telefoontjes in plaats van vaste telefoons met fami-lie en vrienden in Nederland in geval van nood contact wordt gezocht.

In de cijfers valt tevens een verschuiving van tijdelijke reisverzekeringen naar doorlopende reis-verzekeringen op. Uit een onderzoek van Continu Vakantieonderzoek, NIP, NRIT en TRN blijkt dat van de reisverzekeringen die in 2001 werden afgesloten voor een buitenlandse vakantie, in 63% van de reisverzekeringen een doorlopende reisverzekering werd afgesloten. In 2000 was dit 61%. Voor 83% van de buitenlandse vakanties was een reisverzekering afgesloten. Ondanks het suc-ces van de doorlopende reisverzekering gaan nog steeds circa een miljoen Nederlanders onver-zekerd op vakantie naar het buitenland. Veel vakantiegangers zijn zich echter niet bewust van de grote financiële risicos die zij onverzekerd in het buitenland lopen. In geval van repatriëring bij een ernstig ongeval kan de schade oplopen tot enige tienduizenden euros.
De concurrentie in de markt heeft de premie per individuele polis weinig doen stijgen. Dit heeft met name betrekking op de doorlopende polissen. In de markt van reisverzekeringen ging in 2001 ongeveer 400 miljoen euro om.

¹ Resultaat na rente, vóór herverzekering

25 juli 2002

---