Gemeente Katwijk


---

Bijzondere schenking vanuit Engeland

Katwijk, 23 juli 2002

Schilderij Oude Kerk terug in Katwijk

Op vrijdag 26 juli biedt de familie Reidsma uit Engeland het Katwijks Museum een schilderij aan van Jan Fabius (1820-1889) met de titel 'Kerkgang Oude Kerk'. Het schilderij komt uit de nalatenschap van de heer Reidsma, een achterkleinzoon van dominee van Maasdijk die in 1885 in Katwijk werkzaam was. Bijzonder is dat bij testament is bepaald dat het schilderij geschonken wordt aan het Katwijks Museum. Voor zover bekend is het schilderij van Jan Fabius het oudste schilderij met een afbeelding van de zondagse kerkgang in Katwijk aan Zee.

In 1885 werd de Oude Kerk in Katwijk overbodig door de ingebruikname van de Nieuwe Kerk door de Hervormde Gemeente van Katwijk aan Zee. De Oude Kerk, een zeer geliefd schilderonderwerp voor de in Katwijk werkzame kunstenaars, dreigde verloren te gaan. Om de kerk te redden organiseerde de kunstenaars een expositie en verkoop van dertig schilderijen en aquarellen in de zaal voor Protestantsche Belangen in Katwijk. Het schilderij van Jan Fabius werd op 29 april 1886 als eerste schilderij verkocht, waardoor het financieel mogelijk was om de andere schilderijen in te lijsten. Enkele maanden later, op 2 november 1886, werden de overige kunstwerken geveild in het hotel "de Brakke Grond" in Amsterdam. Het schilderij van Jan Fabius is destijds kennelijk in bezit gekomen van dominee van Maasdijk.

Reddingsactie kunstenaars
Met de opbrengst van de veiling in Amsterdam vormden de kunstenaars een herstelfonds voor het behoud van de Oude Kerk en kon sloop voorkomen worden. Na deze geslaagde reddingsactie verkochten de kunstenaars in 1890 de Oude Kerk aan 'N.V. Reederij Katwijk aan Zee', onder de voorwaarde dat de kerk in zijn huidige verschijningsvorm behouden moest blijven. De rederij gebruikte de kerk een aantal jaren als haringpakhuis en opslag voor zout en op de zolder werden netten geboet. In het museum is op de maquette van de Boulevard rond 1900 nog te zien dat de Oude Kerk voor dit doel in gebruik was.

Tentoonstelling Kunst, Visserij en Handel 1902-2002

Het schilderij van Jan Fabius is vanaf zaterdag 27 juli te zien in het Katwijks Museum aan de Voorstraat 46 te Katwijk. Tijdens de huidige tentoonstelling Kunst, Visserij en Handel 1902-2002 is een vrouwenportret van Jozef Israëls te zien dat, net als het schilderij van Jan Fabius, te zien was op de expositie in 1885. Het museum is dinsdag tot en met zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur behalve op feestdagen. De toegang is 3,50 euro voor volwassenen en voor kinderen tot en met 12 jaar en 65 plussers 1,80 euro. Met de museumjaarkaart is de toegang gratis. Nadere informatie bij het Katwijks Museum, telefoon 071 - 401 30 47 en op de website: www.katwijksmuseum.nl