Delft Instruments N.V.

P E R S B E R I C H T

Delft instruments realiseert 37% stijging van het nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening eerste helft 2002


· Prognose geheel 2002: belangrijke stijging nettoresultaat
Omzet en resultaat
x EUR miljoen 1e halfjaar 2002 1e halfjaar 2001

Netto-omzet 88,0 84,0
Bedrijfsresultaat 6,1 5,7
Resultaat uit gewone bedrijfs-
uitoefening na belastingen 3,1 2,3
Nettowinst (na aandeel derden) 3,0 4,6
Nettowinst per aandeel (x EUR) 0,36 0,57
Orderontvangst van derden 91,6 90,5

OMZET EN RESULTAAT

Delft Instruments heeft een goed halfjaar achter de rug. Ondanks de onzekere economische ontwikkelingen in sommige van haar markten, zijn zowel de omzet als het resultaat verder verbeterd. De omzet bedroeg in de eerste zes maanden van 2002 EUR 88 miljoen, een stijging van 4,7 % ten opzichte van de EUR 84 miljoen in het eerste halfjaar van 2001. Zonder Contrec zou deze stijging 1,3% zijn geweest. Contrec Pty Ltd., Melbourne, Australië, werd geacquireerd op 9 januari 2002 en is geconsolideerd in de halfjaarcijfers.

Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 6,1 miljoen, een stijging van EUR 0,4 miljoen ten opzichte van EUR 5,7 miljoen in de overeenkomstige periode van 2001, ofwel 7,3%. De bijdrage van Contrec aan het bedrijfsresultaat is EUR 0,3 miljoen geweest. Daartegenover staat een afschrijving op de voor Contrec betaalde goodwill van EUR 0,1 miljoen. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen bedroeg EUR 3,1 miljoen, een stijging van EUR 0,8 miljoen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2001.

De kasstroom uit operationele activiteiten steeg met 6,3% tot EUR 11,8 miljoen.

De nettowinst (na aandeel derden en buitengewone baten en lasten) bedroeg EUR 3,0 miljoen. De nettowinst was daarmee EUR 1,6 miljoen lager dan de nettowinst over de eerste zes maanden in 2001 (EUR 4,6 miljoen), omdat in de nettowinst over het eerste halfjaar van 2001 eenwas het saldo van EUR 2,5 miljoen (positief) aan buitengewone baten en lasten was verwerkt. In de eerste 6 maanden van 2002 was het aandeel derden in het resultaat EUR 0,1 miljoen (negatief) en waren er geen buitengewone baten en lasten.ten opzichte van EUR miljoen in 2002. In de verslagperiode was niet of nauwelijks sprake van valuta effecten. De nettowinst per aandeel kwam uit op EUR 0,36 (1e helft 2001: EUR 0,57). De nettowinst per aandeel en exclusief het saldo buitengewone baten en lasten was ditbedroeg in de eerste helft van 2001? EUR 0,26). Het gewogen gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen bedroeg 8.203.211 in de verslagperiode (1e helft 2001: 8.125.473).

BALANS

Het balanstotaal daalde wederom en wel van EUR 153,3 miljoen ultimo 2001 naar EUR 140,8 miljoen aan het einde van de verslagperiode, een daling van ruim 8%. Deze daling is gerealiseerd, ondanks de toevoeging van EUR 2,8 miljoen aan operationele activa door de consolidatie van Contrec en EUR 3,2 miljoen aan goodwill. De netto rentedragende schulden werden met 47% verlaagd tot EUR 8,1 miljoen ultimo juni 2002 (ultimo december 2001 EUR 11,9 miljoen). De acquisitie van Contrec en de uitbreiding van het belang in Rogan Medical Systems van 52 tot 70% - beide in januari 2002 - zijn derhalve uit de operationele kasstroom voldaan gefinancierd.

De ratio aansprakelijk vermogen ten opzichte van het balanstotaal verbeterde van 48,96% eind decemberjuni 2001 tot 53,5% ultimo juni 2002.

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

De uitgaven aan Onderzoek & Ontwikkeling bedroegen in de eerste zes maanden 7,7% van de omzet (eerste 6 maanden 2001 7,0%; geheel 2001 6,9%).

ORDERONTVANGST

Een belangrijke indicator voor de verdere ontwikkelingen vormt de orderontvangst van derden. Hier zien wij het volgende beeld:


                        Orderontvangst      Orderontvangst        Groei
                        1e 6 mnd 2002            1e 6 mnd 2001
Delft Medical 
(voorheen sector Medisch)     EUR  51,5 miljoen EUR  53,4 miljoen  - 4%
Delft Industrial 
(voorheen sector Industrieel) EUR  28,5 miljoen EUR  25,4 miljoen    8%
Delft Special Systems 
(voorheen sector Overigen)    EUR  11,6 miljoen EUR  10,9 miljoen    7%

In het eerste halfjaar van 2002 was de ontwikkeling bij Delft Industrial en Delft Special Systems niet ongunstig te noemen. De verwachte ontwikkeling in de orderontvangst bij Nucletron (radiotherapie en thorax imaging) zal naar verwachting op jaarbasis een positieve invloed hebben op de cijfers van Delft Medical.

De orderontvangst bij Contrec bedroeg EUR 3 miljoen en is verwerkt in de cijfers van "Delft Industrial".

De orderportefeuille bedroeg ultimo juni 2002 EUR 68,0 miljoen, een stijging van 4% ten opzichte van de EUR 65,4 miljoen aan het einde van 2001. De orderportefeuille van Contrec bedroeg op 30 juni 2002 EUR 0,7 miljoen.

VOORUITZICHTEN

De onzekerheden in het economische klimaat zijn beslist niet geringer dan zes maanden geleden. Met name zijn vraagtekens te plaatsen bij de investeringsbereidheid in de olie- en gasindustrie. Dit onder andere als gevolg van de vele fusies en beperkte groei van de vraag naar aardolieproducten. Vooralsnog worden de negatieve effecten hiervan bij Delft Industrialstruments gecompenseerd door de grote vraag naar beeldlichtversterker buizen. Bij Delft Medical zijn de vooruitzichten voor orderontvangst later in het jaar gunstig te noemen. Het positieve effect van de lagere financiële lasten op het halfjaarresultaat zal op jaarbasis minder sterk doorwerken. Op basis van de hiervoor geschetste ontwikkelingen, de orderportefeuille en de sterke marktposities die de Delft Instruments bedrijven innemen op hun respectievelijke de wereldmarkten, verwachten wij thans dat het nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over geheel 2002 zal uitkomen op circa EUR miljoen.belangrijk zal toenemen.

ACQUISITIES EN DESINVESTERINGEN

Hoewel interne groei tot de belangrijkste doelstellingen behoort, bevestigen wij nogmaals dat externe groei door acquisities ook wordt nagestreefd. Er worden verschillende oriënterende gesprekken gevoerd met ondernemingen die actief zijn in de olie- en gasindustrie en met bedrijven in de medische sector. Indien deze gesprekken het stadium bereiken dat de verwachting gewettigd is dat overeenstemming kan worden bereikt, zullen wij dat vanzelfsprekend terstond bekendmaken.

Op 27 juni jl. hebben wij aangekondigd te willen participeren (40%) in Medical Technology Services Inc., een PACS (Picture Archiving & Communication Systems) systeem integrator, gevestigd te Aurora, Ohio (USA). Het is de verwachting dat deze transactie binnenkort wordt geëffectueerd, waarna het bedrijf MTS-Delft zal gaan heten. Delft Instruments heeft de optie om na 3 jaar haar belang uit te breiden naar 60% en na 5 jaar naar 100%.

Het al eerder aangekondigde afstotenDe afwikkeling van het aandelenbelang in BE-Delft (India) is in het eindstadium gekomen. Helaas laten de goedkeurende overheidsinstanties in India - wederom - op zich wachten.

GANG VAN ZAKEN PER SECTOR

Delft Medical

In deze speerpuntsector daalde de omzet met EUR 1,4 miljoen (- 2,6%). Het bedrijfsresultaat bleef gelijk aan dat over dezelfde periode in het voorgaande jaar. In het eerste halfjaar van 2002 was de orderontvangst 4% lager dan in de vergelijkbare periode van het voorgaande jaar.

De reeds in 2001 ingezette positieve resultaten-ontwikkeling bij Nucletron werd gecontinueerd. Een aantalDe eerste contracten voor de levering van de zogeheten "seed inplants" voor de behandeling van prostaatkanker iszijn afgesloten met klanten in Europa en de Verenigde Staten. De eerste ThoraScanä systemen voor klinisch borstkasonderzoek zijn geleverd.

Bij Oldelft Ultrasound (ultrasound probes) ontwikkelde de orderontvangst zich wederom gunstig. Zodra de uitbreiding van de productiefaciliteiten in de tweede helft van 2002 vol benut kan worden, is het de verwachting dat de levertijden weer naar een normaler niveau kunnen worden gebracht.

Bij Oldelft Benelux (distributie en onderhoud van medische kapitaalgoederen en PACS systeem integratie) is wederom aan de verwachting voldaan. Verschillende systemen vanoor Philips (Marconi), Canon en Nucletron zijn afgeleverd. Tevens werden orders ontvangen voor de levering van geïntegreerde PACS systemen van Nederlandse ziekenhuizen, die de weg van de digitalisering van hun (röntgen) beeldarchieven zijn ingeslagen, voor de levering van geïntegreerde PACS systemen.

Rogan Medical Systems (Picture Archiving & Communication Systems), dat in de toekomst Rogan-Delft zal heten, heeft de periode hoofdzakelijk benut voor de uitbreiding van haar distributiekanaal en de ontwikkeling van nieuwe softwarefunctionaliteiten. Gedurende de tweede helft van het jaar dient de software voor een groot aantal projecten in met name Europa en de Verenigde Staten uitgeleverd te worden.

Delft Industrial

De omzet van deze speerpuntsector steeg in het eerste halfjaar 2002 met EUR 5,0 miljoen (+ 20%) en de orderontvangst met 8% ten opzichte van dezelfde periode van 2001. Het bedrijfsresultaat van deze sector steeg tot EUR 2,3 miljoen ten opzichte van EUR 2,0 miljoen in de eerste helft 2001.

Enraf (precisie meetsystemen en software voor tankopslagbedrijven) werd geconfronteerd met een aarzelende markt, zoals reeds hiervoor onder "Vooruitzichten" werd uiteengezet. Of 2002 voor Enraf een goed of een mager jaar wordt, hangt sterk af van de investeringsbereidheid in de olie- en gasindustrie.

De samenwerking met Contrec ontwikkelt zich voorspoedig. De Enraf vestigingen wereldwijd zijn nu opgeleid om Contrec's systemen te verkopen. Een aantal gemeenschappelijke opdrachten werd reeds verworven en de beide ondernemingen hebben gemeenschappelijk deelgenomen aan de ILTA (Independent Liquid Terminals Association) tentoonstelling in Houston (USA) in juni jl. Op 12 juli jl. is de eerste paal geslagen voor Enraf's nieuwe kantoor van 7000 m2 in Delftech Park.

De zeer forse orderportefeuille waarmee het jaar bij DEP (beeldversterkers en fotonentellers) gestart werd, is door de aanhoudend grote vraag op peil gebleven. De fabriek is voor het gehele jaar volledig bezet en voor nieuwe orders worden levertijden in het tweede kwartaal van 2003 afgegeven. Mede door het vertrek van de voormalige directeur is uit de bestaande gelederen een geheel nieuw managementteam samengesteld. Dit team is met veel elan bezig met de opvoering van de efficiency, de productontwikkeling en In mei is de implementatie van een nieuw integraal IT pakket (SAP) gestart.

Het SAP pakket is in mei in gevoerd en heeft de nodige aanloopproblemen gegeven. Verwacht wordt dat aan het einde van het derde kwartaal 2002 dit systeem het IT pakket volledig operationeel zal zijn.

Delft Special Systems

Tot deze sector behoren OIP Sensor Systems (opto-elektronische systemen) en Advanced Instruments Manufacturing (AIM, medische en industriële apparatuur). De omzet in deze sector daalde EUR 0,1 miljoen ten opzichte van dezelfde periode in 2001 en de orderontvangst steeg met 7%.
Het bedrijfsresultaat van deze sector bedroeg EUR 0,2 miljoen ten opzichte van EUR 0,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Op defensiegebied heeft OIP Sensor Systems de meeste tijd besteed aan de uitlevering van systemen aan de Belgische overheid. De gang van zaken bij de lucht- en ruimtevaart-activiteiten is minder rooskleurig als gevolg van een stagnatie van de orderontvangsten.

Bij AIM is het activiteitenniveau lager dan vorig jaar. Daar het zich niet laat aanzien dat de opdrachtenstroom van bestaande klanten zich op korte termijn positief zal ontwikkelen, besteedt het management veel tijd aan het acquireren van nieuwe klanten, veelal in samenwerking met het bedrijvencluster Unchain.

PERSONEEL

Het aantal medewerkers per 30 juni 2002 bedroeg 975 (ultimo juni 2001: 890), inclusief de ruim 50 medewerkers van Contrec.

Raad van Bestuur Delft Instruments N.V. Delft, 26 juli 2002

E.H. de Groot, voorzitter
M.J. Dekker

Voor nadere informatie: E.H. de Groot
tel. 015 2601 206
email : ehdegroot@delftinstruments.nl

Website Delft Instruments: http://www.delftinstruments.com

Bijlagen:

- geconsolideerde balans

- geconsolideerde winst- en verliesrekening

- geconsolideerd kasstroomoverzicht

- informatie betreffende marktsectoren

N.B.:

Persconferentie : 26 juli om 10.00 uur bij
Nucletron B.V.
Waardgelder 1
Veenendaal

Analistenbijeenkomst : 26 juli om 12.00 uur bij
Nucletron B.V.
Waardgelder 1
Veenendaal

Geconsolideerde balans Delft Instruments N.V. (x EUR 1.000.000) Consolidated balance sheet Delft Instruments N.V. (x EUR 1,000,000)

02.06.30 01.12.31

Vaste activa 40 38
Fixed assets

Vlottende activa 101 115
Current assets

Totaal activa 141 153
Total assets

Groepsvermogen 79 76
Group equity

Vreemd vermogen lang 2 4
Long-term liabilities

Vreemd vermogen kort 60 73
Current liabilities

Totaal passiva 141 153
Total equity and liabilities

Aansprakelijk vermogen 82 81
Capital base

Aantal uitstaande aandelen ultimo 8.204.341 8.201.094 Number of shares issued at end of period

Eigen vermogen per aandeel (EUR) 9,58 9,30 Net asset value per share (EUR)

Orderportefeuille 68,0 65,4
Order book

Geconsolideerde winst- en verliesrekening Delft Instruments N.V. (x EUR 1.000.000) Consolidated profit and loss account Delft Instruments N.V. (x EUR 1,000,000)


1e halfjaar 1e halfjaar Geheel
2002 2001 2001

1st half 1st half Full year
2002 2001 2001

Netto omzet 88,0 84,0 188,4
Net sales

Bedrijfsresultaat 6,1 5,7 16,3
Operating result

Financiële baten en lasten -0,6 -1,8 -4,0 Financial income and expense

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen 3,1 2,3 7,9 Result on ordinary activities after taxation

Buitengewoon resultaat na belastingen 0,0 2,5 1,3 Extraordinary result after taxation

Netto winst (na aandeel derden) 3,0 4,6 9,0
Net profit (after minority interests)

Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen 8.203.211 8.125.473 8.163.594 Weighted average number of shares issued

Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen na verwatering 8.398.135 8.871.813 8.857.401 Weighted average number of shares issued after dilution

Winst per aandeel (EUR) 0,36 0,57 1,10
Earnings per share (EUR)

Winst per aandeel na verwatering (EUR) 0,36 0,53 1,04 Diluted earnings per share (EUR)

Investering in onderzoek en ontwikkeling in % van de netto omzet 7,7 7,0 6,9 Investment in research & development in % of net sales

Geconsolideerd kasstroomoverzicht Delft Instruments N.V. (x EUR 1.000.000) Consolidated cash flow statement Delft Instruments N.V. (x EUR 1,000,000)


1e halfjaar 1e halfjaar Geheel
2002 2001 2001

1st half 1st half Full year
2002 2001 2001
Aangepast Gerapporteerd
Adjusted As reported

Bedrijfsresultaat 6,1 5,7 5,7 16,3
Operating result

Afschrijvingen vaste activa 3,4 3,1 2,2 6,2
Depreciation of fixed assets

Overige mutaties in werkkapitaal 4,3 2,6 2,6 17,6 Other movements in working capital

Overige baten en lasten -2,0 -0,3 -0,3 -6,8 Other income and expense

Kasstroom uit operationele activiteiten 11,8 11,1 10,2 33,3 Cash flow from operating activities

Kasstroom uit investeringsactiviteiten -3,4 -0,7 0,2 -2,1 Cash flow from investment activities

Kasstroom uit financieringsactiviteiten -5,0 0,1 0,1 -4,3 Cash flow from financing activities

Toename geldmiddelen 3,4 10,5 10,5 26,9
Increase in cash and cash equivalents

Operationele kasstroom per aandeel (EUR) 0,78 0,94 0,84 1,86 Operational cash flow per share (EUR)

Operationele kasstroom per aandeel na verwatering (EUR) 0,77 0,88 0,78 1,74 Diluted operational cash flow per share (EUR)

In de kolom "Aangepast" zijn de halfjaarcijfers over 2001 herberekend naar aanleiding van de in 2001 doorgevoerde stelselwijziging. Deze stelselwijziging heeft betrekking op de activering van goodwill op acquisities en eigen ontwikkelingskosten. De geactiveerde goodwill wordt over een periode van 20 jaar afgeschreven terwijl de geactiveerde ontwikkelingskosten over een periode van 5 jaar afgeschreven worden. The column "Adjusted" contains the half-year figures for 2001 restated in connection with the changes in accounting policies implemented in 2001. The changes concern the capitalization of goodwill on acquisitions and own development costs. The capitalized goodwill is amortized over a 20-year period whereas the capitalized development costs are amortized over a 5-year period.

Informatie betreffende marktsectoren Delft Instruments N.V. (x EUR 1.000.000) Information regarding market sectors Delft Instruments N.V. (x EUR 1,000,000)


1e halfjaar 1e halfjaar Geheel
2002 2001 2001

1st half 1st half Full year
2002 2001 2001
Aangepast Gerapporteerd
Adjusted As reported

Delft Medical 51,1 52,5 52,5 115,4

Delft Industrial 29,5 24,5 24,5 56,6

Delft Special Systems 9,6 9,7 9,7 21,4

Intersectortransacties -2,2 -2,7 -2,7 -5,0 Intersectortransactions

Totale netto omzet 88,0 84,0 84,0 188,4
Total net sales

Delft Medical 5,3 5,3 4,8 11,1

Delft Industrial 2,3 2,0 2,6 6,5

Delft Special Systems 0,2 0,6 0,6 1,5

Niet toegerekend -1,7 -2,2 -2,3 -2,8
Not allocated

Totaal bedrijfsresultaat 6,1 5,7 5,7 16,3
Total operating result

In de kolom "Aangepast" zijn de halfjaarcijfers over 2001 herberekend naar aanleiding van de in 2001 doorgevoerde stelselwijziging. Deze stelselwijziging heeft betrekking op de activering van goodwill op acquisities en eigen ontwikkelingskosten. De geactiveerde goodwill wordt over een periode van 20 jaar afgeschreven terwijl de geactiveerde ontwikkelingskosten over een periode van 5 jaar afgeschreven worden. The column "Adjusted" contains the half-year figures for 2001 restated in connection with the changes in accounting policies implemented in 2001. The changes concern the capitalization of goodwill on acquisitions and own development costs. The capitalized goodwill is amortized over a 20-year period whereas the capitalized development costs are amortized over a 5-year period.

Op de gegevens in dit bericht is geen accountantscontrole toegepast. The data included in this report are not audited.

De toegepaste waarderingsgrondslagen zijn ongewijzigd ten opzichte van jaareinde 2001. Het belang in Rogan Medical Systems B.V. is per 1 januari 2002 uitgebreid tot 70%. Tevens zijn vanaf deze datum Delft Instruments Australia Pty Ltd, Contrec Pty Ltd en Contrec Europe Ltd (58%) in de consolidatie opgenomen. The applied accounting policies are unchanged compared to year-end 2001. The participating interest in Rogan Medical Systems B.V. has been increased to 70% at January 1, 2002. Furthermore, as of this date, Delft Instruments Australia Pty Ltd, Contrec Pty Ltd and Contrec Europe Ltd (58%) have been included in the consolidation.