Korps: Friesland, plaats: Fryslân 26-07-2002
Politieberichten van 25/7 (13.00 uur) t/m 26/7 (07.00 uur)

Workum: diefstal buitenboordmotor
Van woensdag op donderdag werd vanaf een boot, die lag afgemeerd op het Sud nabij het restaurant Sluiszicht, een buitenboordmotor gestolen. De buitenboordmotor, merk Yamaha, blauwgrijs van kleur, 8 PK langstaart, was middels een hangslot aan de boot bevestigd. Het hangslot werd doorgeknipt. De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Workum, heeft aangifte gedaan.

Schiermonnikoog: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 12.45 uur fietste een 37-jarige inwoner van Schiermonnikoog over het Kerkelaantje in de richting van de Susannastraat. De fietser gaf geen voorrang aan een bestelauto, die over de Susannastraat reed. Deze auto werd bestuurd door een 24-jarige inwoner van Schiermonnikoog. De fietser werd op de kruising geschept en liep hierbij beenletsel op. De man werd per ambulance en boot overgebracht naar het MCL-Zuid.

Heerenveen: diefstal fuiken
Donderdag omstreeks 14.00 uur deed een beroepsvisser, een 45-jarige inwoner van Terherne, aangifte van diefstal van een drietal fuiken. Deze fuiken zijn gestolen in de periode tussen 16 en 18 juli. Ze stonden in de Van Engelenvaart tussen de brug in de Rotstergaasterweg en de Tjonger. De nieuwwaarde van een fuik bedraagt ongeveer 385.- De fuiken bestaan uit 7 hoepels en de maaswijdte is 16 mm.

Leeuwarden: inbraak personenauto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Zuiderstraat. Een ruit werd ingeslagen. De radio/cd-speler werd weggenomen. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Akkrum, heeft aangifte gedaan.

Zwaagwesteinde: voorhanden hebben vuurwapen
Donderdag omstreeks 14.25 uur kwam een melding binnen dat er geschoten zou worden bij het fierljepcentrum aan de Lange Reed. Aan de hand van het opgegeven signalement werd de verdachte bij de Dumpstore in Zwaagwesteinde aangehouden. Hij bleek op dat moment niet in het bezit te zijn van een vuurwapen. Uit onderzoek kwam naar voren dat de verdachte het vuurwapen van Italiaanse makelij had verboren achter een boom aan een zijpad van de Koopmansweg. Het wapen werd in beslag genomen. De verdachte, een 18-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Breezanddijk: onwelwording
Donderdag omstreeks 14.50 uur kwam er een melding binnen dat bij het benzinestation aan de Afsluitdijk iemand onwel was geworden. Ter plaatse bleek dat een medewerkster van het station, een 48-jarige inwoonster van Den Oever, zich niet lekker voelde en vervolgens onderuit ging. De vrouw werd door het ambulancepersoneel, die snel ter plaatse waren, gereanimeerd. Zij werd vervolgens met spoed en in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Wolvega: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 16.00 uur werd op de Vijver Nieuwe Aanleg een 33-jarige inwoner van Harlingen aangehouden ter zake openbare dronkenschap. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tijdens de overbrenging beledigde de verdachte de agenten. Aan het bureau werd de verdachte ter ontnuchtering ingesloten. Nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt en hij weer enigszins bij zijn positieven was, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak sporthal
Tussen afgelopen dinsdag en donderdag werd ingebroken in de sporthal Bilgaard aan de Fennen. Door verbreking van een ruit kwam men de sporthal binnen. Uit de kantine werden een radio/cd-speler en ongeveer 20 flessen frisdrank weggenomen. Een medewerker van de sporthal, een 51-jarige inwoner van Warten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Gysbert Japicxstraat. Via verbreking van een raam en een deur kwam men de woning binnen. Uit de woning werden een dvd-speler met 11 dvds weggenomen, alsmede een portemonnee en een mobiele telefoon. De 24-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: winkeldiefstal
Afgelopen woensdagmiddag werden bij een winkel aan de Dracht ongeveer 70 stuks make-upartikelen (lipstick, crème en bodylotion) gestolen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De diefstal werd de volgende dag ontdekt. Een medewerkster van de winkel, een 35-jarige inwoonster van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Oosterwolde: inbraak materiaalhok
Tussen dinsdag en donderdag werd ingebroken in het materiaalhok van de voetbalvereniging DIO aan de Veenhofweg. Het slot van de toegangsdeur werd opengebroken. Uit het hok werden een grasmaaier en een bladzuiger/blazer weggenomen. Een lid van de voetbalvereniging, een 62-jarige inwoner van Oosterwolde, deed aangifte.

Harlingen: verdrinking
Donderdag omstreeks 20.45 uur werd in het water van de Zuidoostersingel het stoffelijke overschot aangetroffen van een man. Het bleek dat de man, een 49-jarige inwoner van Steenwijk, door verdrinking om het leven was gekomen. Van een misdrijf was geen sprake. De man werd al enige dagen vermist. Het stoffelijk overschot is door de brandweer uit het water gehaald en is overgebracht naar het motuarium.

Sneek: vechtpartij
Vrijdag omstreeks 00.20 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij bij een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat. In de horecagelegenheid was wat trammelant ontstaan tussen bezoekers. De ruzie werd gesust door de uitsmijter, een 32-jarige inwoner van Sneek, die daarop van één van de betrokkenen een tik op zijn neus kreeg. De uitsmijter verdedigde zich en gaf de jongeman, een inwoner van Sneek (leeftijd niet bekend) een klap. De uitsmijter haalde hierbij zijn hand open. In de drukte wist de jongeman te ontkomen en even later kwam de vader van deze jongen om verhaal te halen. Daar de politie toen reeds ter plaatse was, kon een escalatie worden voorkomen. De uitsmijter en de vader met elkaar in contact gebracht, waarna de zaak werd uitgepraat.

Sneek: diefstal fiets
Vrijdag omstreeks 00.05 uur zag een patrouille op het Schaapmarktplein een jongeman met een fiets lopen, die hij van achteren omhoog hield. De fiets zat nog op slot. De jongeman, een 19-jarige inwoner van Sneek, gaf toe dat hij deze fiets iets verderop had gestolen. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat hij was gehoord en tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Burdaard: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.30 uur werd op de Hoofdweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 305 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Drachten: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 02.00 uur reed op de Zuidkade een bestuurder van een personenauto een stukje achteruit om zijn wagen te parkeren. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Drachten, raakte daarbij een geparkeerd staande taxi, die lichte krasschade opliep. De bestuurder van de personenauto bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 540 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Wolvega; onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.40 uur werd op de Van Harenstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 300 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Joure: mishandeling
Vrijdag omstreeks 01.25 uur werd op de Harddraversweg een 39-jarige inwoner van Barneveld aangehouden ter zake mishandeling. De verdachte had kort daarvoor een 30-jarige inwoner van Joure, mishandeld. Het slachtoffer werd door omstanders ontzet, die daarop de verdachte hebben aangehouden. De verdachte had in de loop van de middag zijn twee crewkaarten moeten inleveren, daar hij deze op een ongeoorloofde manier in zijn bezit had gekregen. Dit had waarschijnlijk kwaad bloed gezet, waarna de zaak in de loop van de avond was geëscaleerd. Het slachtoffer (letsel nog niet bekend) moet nog worden gehoord. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Wolvega: onder invloed/ verzet
Vrijdag omstreeks 02.45 uur werd op de Sickengastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder was ondertussen uitgestapt doch toen hij werd aangesproken, reageerde hij nergens op. Het bleek dat de bestuurder, een 26-jarige inwoner van Wolvega, gedronken had. Toen hij weer in zijn auto wilde stappen, werd hij aangehouden. Hierop begon de verdachte een gevecht met de politiemensen. De man verzette zich hevig en trachtte zijn aanhouding te voorkomen. Toen de man ondanks een aantal waarschuwingen bleef doorgaan, werd gebruik gemaakt van pepperspray, waarna het verzet was gebroken. De verdachte werd hierna overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 600 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Augustinusga: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.55 uur werd op It Oast een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Drogeham, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 825 ug/l. tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sint Nicolaasga: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 02.10 uur vond op de Rijksweg A6 vlak voor het viaduct onder Sint Nicolaasga een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed in een flauwe bocht van de weg rechtdoor en kwam tegen de vangrail aan. Op het moment van de aanrijding regende het flink. De auto schoot vervolgens de weg weer op, kwam in een slip terecht en na een aantal malen over de kop geslagen te zijn, kwam de auto op zijn kop in de sloot naast de weg terecht. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Heerenveen, was ondertussen uit de auto geslingerd. De bestuurder werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De auto werd totaal vernield en werd weggesleept.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272