Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 26 juli 2002
·


Politie bekeurt voor niet dragen gordel Alphen aan den Rijn, Leiden
Het dragen van de veiligheidsgordel is niet alleen maar wettelijk verplicht, het heeft ook een functie. Bij een ongeval houdt de gordel de inzittenden zoveel mogelijk op de plek en voorkomt zo onnodig ernstig letsel. Het dragen van de gordel is ook bij ritten binnen de bebouwde kom verplicht. En niet alleen in personenauto's, maar ook in bestel- en vrachtauto's. Volgens onderzoek waarbij verkeersdeelnemers zelf rapporteren of zij de gordel dragen, laat 1 op de 10 mensen de gordel ongebruikt. Zo kan het dat de politie bij gordelcontroles deze week in Alphen aan den Rijn en Leiden maarliefst 270 bekeuringen uitschreef. Woensdag 24 juli controleerden verkeersassistenten op drie locaties in Alphen aan den Rijn; de Prins Bernhardlaan, de Eikenlaan en de Laan der Continenten. 155 keer werd een overtreding vastgesteld. De volgende dag, donderdag 25 juli, werden in Leiden bestuurders gecontroleerd op de Langegracht en de Molenwerf. Opnieuw gingen 115 personen op de bon. De boete voor het niet dragen van de veiligheidsgordel is ¤ 40.

Verkeersconflict Alphen a/d Rijn
Gisterenavond, 25 juli heeft een 28-jarige man uit Amsterdam aangifte gedaan van bedreiging en van vernieling van zijn auto. De man reed gisterenavond, rond 20.00 uur op de A4 vanuit Amsterdam. Bij de afslag Alphen aan den Rijn wilde hij linksinvoegen. Een 38-jarige automobilist, eveneens uit Amsterdam, die achterhem reed vond dat de 28-jarige man hem hierbij de weg afsneed. Een rit met gevaarlijk rijgedrag volgde. Op de Haringvliet kwamen beide auto's tot stilstand. De 38-jarige automobilist stapte uit zijn auto en sloeg tegen het raam van de auto van de 28-jarige automobilist. Ook zou hij tegen de auto geschopt hebben en bedreigingen hebben geuit. Na aanhouding door de politie, bleek de 38-jarige automobilist teveel gedronken te hebben, 610 Ug/l. De man krijgt een procesverbaal wegen rijden onder invloed en een rijverbod van zes uur.

Bedrijfsinbraak Nieuwerkerk a/d Ijssel
In een bedrijf aan de Vijf Boeken is tussen woensdag 24 juli 17.30 en donderdag 25 juli 09.00 uur ingebroken. Men wist het pand binnen te komen door het slot van de garagedeur te forceren. Er wordt echter vooralsnog niets gemist uit het bedrijf.

Beroofd van telefoon Nieuwerkerk a/d Ijssel
De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 16-jarige Nieuwerkerker op donderdag 25 juli. Omstreeks 02.45 uur net voor het tankstation op het Weidezoompad werd de Nieuwerkerker onder bedreiging van een steekvoorwerp beroofd van zijn mobiele telefoon en halsketting. De Nieuwerkerker kwam vanuit de Maatveltseweg gelopen in de richting van Nieuwerkerk toen uit tegenovergestelde richting drie personen op twee scooters kwamen aangereden. Voor het station stopten ze bij de Nieuwerkerker en beroofden hem. De donkergekleurde daders gingen ervandoor in de richting van het viaduc aan de Maatveltseweg in de richting van Zevenkamp. De politie stelt een onderzoek in. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Nieuwerkerk a/d Ijssel, telefoonnummer 0900 - 8844.

Verkeersongeval Zevenhuizen
Bij een verkeersongeval op donderdag 25 juli omstreeks 06.45 uur raakten een 24-jarige automobilist uit Bleiswijk en een 60-jarige automobiliste uit Waddinxveen betrokken. De automobiliste reed over de Abraham Kroesweg in de richting van de kruising met de Bredeweg. Zij verleende hier geen voorrang aan de voor haar van links komende automobilist uit Bleiswijk. Een aanrijding was het gevolg. De Waddinxveense werd met vermoedelijk nekletsel overgebracht naar het Langlandziekenhuis in Zoetermeer.

Brand in kelderbox Schoonhoven
Op donderdag 25 juli omstreeks 09.50 uur heeft een brand gewoed in een kelderbox van een flat aan de Adam van Vianenstraat. De brandweer moest ter plaatse komen om de brand te blussen. Door de enorme rookontwikkeling is één van de bewoners vanaf de eerste etage via de buitenzijde van het balkon naar beneden geklommen. De andere bewoners konden via het trappenhuis de flat verlaten. Een aantal bewoners werd overgebracht naar het ziekenhuis voor controle. In de loop van de middag kon men weer het ziekenhuis verlaten. De brandweer gaf omstreeks 10.20 uur het sein brandmeester. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Aanrijding Moordrecht
Een 8-jarige jongen (woonplaats onbekend) is gisterenavond, 25 juli rond 19.45 uur, aangereden door een 41-jarige automobilist uit Moordrecht op de Stevensstraat. De jongen hield samen met een aantal vriendjes, bij wijze van grap, auto's staande en gaf dan zogenaamd een bekeuring. Toen de 41-jarige automobilist weer door wilde rijden was de jongen op onbekende wijze onder de auto terechtgekomen (gekropen of gestruikeld) en reed de man over de jongen heen. De jongen is met een gebroken been naar het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Onder invloed Bodegraven
De politie heeft donderdag 25 juli rond 21.00 uur een 46-jarige automobilist uit Utrecht aangehouden. De man reed slingerend over de A12 bij Bodegraven in de richting van Utrecht. Na stoptekens, knipperlichtseinen en armbewegingen van agenten is de man op de middelste rijbaan gestopt. Na enige tijd is de man naar de zijkant van de weg gereden. Uit de ademanalyse bleek de man een ademalcoholgehalte van 860 ug/l te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd, hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 10 uur.

Onder invloed Gouda
Agenten zagen donderdag 25 juli rond 23.15 uur een auto over een grasveld aan de Dunantsingel rijden. Toen zij de automobilist wilden aanspreken, reed deze bijna over de tenen van de agenten heen. De man is overgebracht naar het politiebureau waar de ademanalyse uitkwam op 390 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal.