Ingezonden persbericht

Vakantie en bijtanken

ZOETERMEER, 20020726 -- De vakantie is weer begonnen, gelukkig hebben wij het weer gehaald. Weliswaar op het tandvlees, maar wederom is het dit jaar gelukt en zonder heftige kleerscheuren. Dit jaar was het allemaal zwaarder dan vorig jaar. Er is dan ook heel veel gebeurd. Zowel privé als ook in de wereld. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Een veel gehoorde stelling is "volgende jaar ga ik het anders doen". Zoeken naar een optimale uitgebalanceerde verhouding tussen werk en privé belangen en (werk)druk.

De koffers staan gepakt, papieren en auto in orde en nu wegwezen naar het zonnige zuiden. Jammer om te horen dat het vanaf zaterdag in Nederland ook erg goed weer wordt, gaan we daarvoor helemaal naar het zuiden? Maar goed meestal blijft dat in Nederland niet zo. Tanken en kilometers vreten om de rust te vinden die we zo nodig hebben. Maar is dit wel het geval? Is twee of drie weken vakantie voldoende om de accu weer op te laden. In de eerste week van de vakantie is het meestal ontstressen en proberen het werk en alle privé beslommeringen los te laten. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de reis zonder al teveel problemen is verlopen. In de tweede week is er ruimte voor ontspanning en onthaasting. Genieten van dé vakantie, de rust, de natuur de het Bourgondisch leven. Helaas begint het in de derde week veelal weer te knagen. Dingen moeten geregeld worden bijvoorbeeld voor de kinderen zoals het bestellen van schoolboeken (zijn we nog wel op tijd met de bestelling), de muzieklessen moeten nog geregeld worden en meer van dit soort (on)belangrijke zaken. Ook ontstaat wederom de spanning rondom het werk dat langzaam weer begint toe te nemen. Een aantal ingewikkelde projectactiviteiten die voor de vakantie naar achter zijn geschoven omdat men even de energie niet meer had, komen nu toch weer in zicht.

Bovenstaande is helaas voor veel mensen een realiteit. Een vakantie is om bij te tanken, maar 'moeilijke' zaken die vlak voor de vakantie tijdelijk naar achteren zijn geschoven, komen meestal als een boemerang weer terug. Helaas is dit een somber beeld, maar nogmaals een realiteit. Vanaf 9 juli jl. is een enquête op de website "Van Burnout naar Burnin" geplaatst. De stelling luidt: heeft uw vakantie er toe bijgedragen dat uw stress of burnout klachten zijn afgenomen? Tot op dit moment heeft 18% van de mensen die gereageerd hebben, een positieve gevoel over de vakantie en zegt dat het er toe heeft bijgedragen. Acht procent heeft geen mening. De rest van de ondervraagden heeft aangegeven dat de ontspanning tijdens de vakantie deels, niets of zelfs verergerd. Een erg grote groep die deze ontspannende tijd niet heeft kunnen gebruiken om zich weer voldoende op te laden voor weer een heel lang jaar. Zie ook http://www.burnin.nl.

Hopelijk gaan we de belofte die we ons zelf hebben gedaan: "we gaan het dit jaar anders doen', dan ook uitvoeren, zodat we volgend jaar wel ontspannend terug komen.



Ingezonden persbericht