FNV BONDGENOTEN

Ledental FNV Zelfstandige Bondgenoten in half jaar tijd verdubbeld

Het ledental van FNV Zelfstandige Bondgenoten is deze week ruim boven de 3000 uitgekomen. Daarmee is het aantal leden van de belangenvereniging voor kleine zelfstandigen ten opzichte van begin dit jaar verdubbeld. Toen was het aantal leden ongeveer 1500.

FNV Zelfstandige Bondgenoten organiseert alleen zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP-ers). Daarin schuilt volgens Marjan van Noort, algemeen manager van FNV Zelfstandige Bondgenoten, ook de reden van het succes van de vereniging. 'We springen in een gat in de markt. ZZP-ers hadden voorheen geen belangenbehartiger. Bij MKB Nederland en VNO/NCW voelen zij zich niet thuis. Die belangenorganisaties richten zich op ondernemers met personeel, de werkgevers'.

Veel werknemers beginnen voor zichzelf. Tot het ledenbestand van FNV Zelfstandige Bondgenoten behoren bijvoorbeeld adviseurs, interim-managers en tolk/vertalers, maar ook ambachtelijke ondernemers als molenaars, duikers, houtgraveurs of lassers. Zij kunnen door hun lidmaatschap gebruik maken van producten en diensten als gratis rechtsbijstand, incasso of een verzekeringspakket tegen gereduceerd tarief. Per 1 januari 2003 komt daar administratieve dienstverlening bij, zoals het opmaken van de jaarrekening. Ook doet FNV Zelfstandige Bondgenoten aan collectieve belangenbehartiging naar de overheid toe.

De vereniging verwacht aan het eind van het jaar zeker 4000 leden te hebben.