Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 26 juli 2002

Als het kind maar een naam heeft...?!
Naamgeving kinderen van overspelige ouders schending van gelijkheidsbeginsel


Al in 1993 stelde het Arbitragehof in een arrest dat een artikel uit het Burgerlijk Wetboek strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. Het gaat om het artikel 335 §3 (tweede lid) dat bepaalt dat een buitenechtelijk kind, dat in principe de naam van de moeder draagt, enkel de naam van de nog gehuwde vader kan krijgen indien zijn echtgenote daarin toestemt. Hierdoor heeft de echtgenote het absolute recht om de toekenning van de naam te verhinderen, zonder dat ze daarbij enig belang heeft. In de praktijk kan dit een pesterij zijn bij echtscheidingen die moeilijk verlopen. In het omgekeerde geval, bij een 'overspelige' moeder, heeft de echtgenoot dit recht niet. Immers er is een wettelijk vermoeden van vaderschap dat met alle wettelijke middelen kan betwist worden. Bovendien kan de 'overspelige' moeder haar naam aan het kind geven. Om deze ongelijkheid inzake de naamgevingsakte tussen enerzijds buitenechtelijke kinderen waarvan de vader overspelig is en anderzijds buitenechtelijke kinderen waarvan de moeder overspelig is ongedaan te maken heeft senator Kaçar een wetsvoorstel ingediend. Deze discriminatie is een overblijfsel uit de tijd dat het gezin absoluut beschermd werd door het burgerlijk wetboek. Maar door de jaren heen is er een aantal wijzigingen aangebracht en vooral zijn de samenlevingsvormen zo geëvolueerd dat deze bepaling niet meer van deze tijd is. Bovendien is het niet goed voor het welzijn van een kind dat het een aantal maal van familienaam verandert.

Overigens is er nog een tweede discriminatie, nl. deze tussen binnen- en buitenhuwelijkse kinderen. Kinderen van een overspelige vader (die dus gediscrimineerd worden t.o.v. kinderen van een overspelige moeder) zijn per definitie buitenhuwelijkse kinderen, die nog steeds niet gelijk zijn aan kinderen geboren binnen het huwelijk.

Meryem Kaçar wil met haar wetsvoorstel deze discriminatievorm wegwerken. Na het parlementair reces zal het wetsvoorstel dat medeondertekend is door Marie Nagy van Ecolo, behandeld worden in de commissie justitie van de senaat.

Meryem Kaçar,
senator voor Agalev, jurist optie in personen-familierecht
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/