ABVAKABO FNV

Wegsturen Van Lieshout is bedreiging open bestuurscultuur

ABVAKABO FNV: wegsturen Van Lieshout bedreiging open bestuurscultuur

ABVAKABO FNV is verontwaardigd over het wegsturen van Peter van Lieshout, DG bij het ministerie van VWS. .Als dit de nieuwe bestuurscultuur is, dan staat ons de komende tijd nog wat te wachten. Deze gang van zaken is onaanvaardbaar., aldus Edith Snoey, lid dagelijks bestuur van ABVAKABO FNV. De bond wil zo spoedig mogelijk een gesprek met minister Remkes als politiek verantwoordelijk minister voor de algemene bestuursdienst (hoge ambtenaren), maar ook voor de arbeidsverhoudingen bij de rest van de overheid.

ABVAKABO FNV is kwaad op Bomhoff, minister van VWS. De kersverse minister heeft Van Lieshout weggestuurd vanwege zijn opvattingen over de wijze waarop de problemen in de zorg moeten worden opgelost en vanwege enkele onbenullige bijkomstigheden. Overigens zou er ook sprake van geweest zijn om nog twee andere topambtenaren weg te zenden.
ABVAKABO FNV is van mening dat een minister op de loyaliteit van zijn ambtenaren moet kunnen vertrouwen, maar andersom geldt dit evenzeer. Loyaliteit mag niet omslaan in slaafsheid; ambtenaren durven dan vanwege de bedreiging van hun positie niets meer te zeggen. Daar is niets of niemand bij gebaat.

De handelwijze van Bomhoff is een bedreiging voor de positie van alle ambtenaren. Zijn opstelling leidt tot een angstcultuur en beperkt de vrijheid van meningsuiting. ABVAKABO FNV vindt dat ook ambtenaren een actieve bijdrage moeten kunnen leveren aan het publieke debat.

ABVAKABO FNV kent Peter van Lieshout als een deskundig en capabel persoon, met veel kennis en gezag in de zorgsector. Iemand die een belangrijke bijdrage had kunnen leveren aan het oplossen van de gigantische problemen in de sector.

Meer informatie:
Edith Snoey, dagelijks bestuur ABVAKABO FNV: 06 - 5134 0308; Ankie Pastoors, voorlichter: 079 - 35 36 350 of 06 - 5121 8402.

26 jul 02 11:55