Persbericht

Embargo : 25 juli 2002

om 17u45

UCB-Groep : courante resultaten vóór belastingen gestegen met 14%


---


De Raad van Bestuur deelt de cijfers mede van het eerste semester 2002 (*) :

                               1ste semester

 UCB-Groep                            2001             2002

 (in miljoen euros)

                                               ¤               ¤

 Omzet - Pharma Sector                       769             780

 - Chemie Sector                             347             343

 - Film Sector                               205            202

                                           1.321           1.325



 Bedrijfsresultaten (EBIT)                   239             277

 Financiële resultaten                       - 6             -11



 Courante resultaten                         233             266  + 14%



 Resultaten vóór belastingen

      COURANT - Pharma Sector                207             242

 - Chemie Sector                              19              30

 - Film Sector                                 3             -10

 - Niet-Sectorieel                             4               4

                                             233             266

 UITZONDERLIJK                                13             -3

                                             246             263

 Belastingen                                - 76             -81

 Totale resultaten na                        170             182  +7%
 belastingen

(*) Niet geauditeerde cijfers

De toename van de halfjaarlijkse courante resultaten vóór belastingen van 2002 bedraagt 14%. Na uitzonderlijke resultaten en belastingen, stegen de totale resultaten met 7% tegenover het eerste semester van vorig jaar.

In de Pharma Sector, bedraagt de omzet van UCB ¤ 780 miljoen, tengevolge van een stijging van het zakencijfer in de Verenigde Staten, maar een daling in Europa en in Japan. Het courante resultaat van de Sector vóór belastingen bereikt ¤ 242 miljoen voor het eerste semester 2002, hetzij een stijging met 17% tegenover het eerste semester 2001.

Op het vlak van allergie, bereikten de totale verkoopcijfers van Zyrtec (cetirizine), met inbegrip deze van de licentiehouders, ¤ 908 miljoen, hetzij een verhoging met 7%, vergeleken met het eerste semester van vorig jaar. In Europa, vertegenwoordigt de verkoop van het allergie gamma ¤ 212 miljoen hetzij een daling met 8%, voornamelijk te wijten aan het vervallen van het Zyrtec-octrooi in Duitsland en in Groot-Brittannië. In Japan, is de verkoop van Zyrtec stabiel in yen, maar omgezet in euros vertoont deze een daling van 11%. In de Verenigde Staten, bereiken ze ¤ 582 miljoen, hetzij een verhoging met 17%.

In marktaandelen is er een lichte stijging in de VS, dit bereikt 23,7% ; in Japan is het marktaandeel gestabiliseerd op 18% terwijl in Europa, hoewel lichtjes verminderd, het allergie gamma UCB zijn leiderspositie ruimschoots behoudt met een aandeel van 35%.

In neurologie, benaderen de verkoopcijfers van het antiepilepticum Keppra (levetiracetam) voor de eerste helft van 2002 ¤ 100 miljoen, hetzij meer dan het dubbele van de gerealiseerde verkoop gedurende het eerste semester van verleden jaar. Deze belangrijke stijging bevestigt het zeer gunstig onthaal van dit nieuw geneesmiddel door het medisch korps. De lancering van het product zet zich voort met inbegrip van nieuwe landen zoals Spanje, Mexico en België. De prijsbepalings- en terugbetalings-procedures zijn aan de gang voor Italië en Frankrijk.

Op het vlak van de O&O, werden de eerste klinische testen gestart met een nieuwe molecule in het domein van allergisch astma. De ontwikkeling van nieuwe indicaties voor Keppra wordt voortgezet.

In de Chemie Sector, bedragen de verkoopcijfers ¤ 343 miljoen. De volumes in het eerste semester 2002 zijn gestegen in de Radcure specialiteiten en polyesterharsen voor poederverven, voornamelijk op de Aziatische markten. De geleverde restructuratie inspanningen en het gunstiger kosten-niveau van de grondstoffen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, hebben geleid tot een verbetering van de courante resultaten vóór belastingen met 60% of een vooruitgang van ¤ 19 tot 30 miljoen.

In de Film Sector, bedraagt de omzet ¤ 202 miljoen. De courante resultaten vóór belastigen vertonen een verlies van ¤ 10 miljoen, vergeleken met een positieve bijdrage van ¤ 3 miljoen in het resultaat van de Groep eind juni 2001. Ondanks een verbetering van de situatie in de Verenigde Staten, heeft een concurrentie zonder voogaande in Europa, zwaar gewogen op de resultaten van de Sector. Een uitgebreid rationaliseringsprogramma is aan de gang, terwijl de innovatiestrategie wordt voortgezet.

De negatieve uitzonderlijke resultaten van ¤ 3 miljoen bevatten belangrijke herstructureringsinspanningen in de Film Sector.

Voor de gehele UCB-Groep, blijven de vooruitzichten voor 2002 goed, dankzij de blijvende groei van de Pharma Sector, het herstel van de Chemie Sector en ondanks de moeilijkheden van de Film Sector. Het objectief voor het jaar blijft het bereiken van een twee cijfergroei van de courante resultaten.


* * *

De totale resultaten na belastingen van UCB NV bedragen ¤ 247miljoen, hetzij een toename van 5% tegenover dezelfde periode in 2001.


---