Gemeente Rijswijk

Proef met rijbaanversmalling succesvol
Overlast motorrijders in Rijswijk aangepast

Rijswijk, 26 juli 2002

De grote groepen motorrijders die bij mooi weer vrijwel ieder weekend een deel van het Rijkswegennet (A4 en A13) in Rijswijk onveilig maken, worden aangepakt. Het gaat hierbij niet om de doorsnee motorrijder maar om motorrijders die speciaal naar dit stuk van de rijksweg toekomen om hard te rijden. Overige weggebruikers ondervinden ernstige hinder van dit rijgedrag, wat leidt tot verkeersgevaarlijke situaties en ernstige geluidsoverlast.
Vertegenwoordigers van de gemeente Rijswijk, Politie Haaglanden, het Openbaar Ministerie en wegbeheerder Rijkswaterstaat werken aan een gezamenlijk plan van aanpak om definitief af te rekenen met de overlast die deze motorrijders veroorzaken. In het weekend van 29 juni jl. is een begin gemaakt met het bestrijden van de motoroverlast. Zo is overgegaan tot het op proef afsluiten in de weekeinden van één van de twee rijstroken van de toerit tot de Rijksweg A4 nabij de Diepenhorstlaan in Rijswijk. De afgelopen periode heeft aangetoond dat deze rijbaanversmalling als fysieke maatregel tegen de te hard rijdende motoren daadwerkelijk heeft geholpen. Het verkeersonveilige rijgedrag van de motorrijders en de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast voor de bewoners van de nabijgelegen Delftweg is afgenomen. Nu de proefperiode van een maand met succes is afgesloten, is besloten om de rijbaan deze zomerperiode tot 1 oktober a.s. zowel in het weekend als doordeweeks te versmallen. De maatregel gaat in op vrijdagavond 26 juli 2002.
Door de politie zal de verkeerssituatie ter plekke goed in de gaten worden gehouden. Voorkomen moet worden dat weggebruikers hinder zullen ondervinden van de rijbaanversmalling. De maatregel mag niet leiden tot filevorming op het bedrijventerrein De Plaspoelpolder.

Plan van aanpak

Naast de rijbaanversmalling is op deze toerit de maximumsnelheid verlaagd van 80 naar 50 km per uur. Door een verkeersbord wordt de maximale snelheid van 50 km/u aangegeven. Door het verlagen van de maximum snelheid kan effectiever tegen snelheidsovertreders worden opgetreden. De genoemde maatregelen staan vermeld in het hiervoor genoemde plan van aanpak waaraan door de betrokken partijen gezamenlijk is gewerkt.
Met het uitvoeren van de in het plan van aanpak voorgestelde maatregelen wordt het probleem met de motorrijders in Rijswijk naar verwachting opgelost.
Zodra het plan van aanpak volledig is uitgewerkt, zal bekend gemaakt worden welke structurele maatregelen nog zullen worden toegepast om de overlast te beteugelen.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.