Novib

Novib vraagt nieuwe kabinet: HOE GROOT IS JOUW WERELD?

Novib vraagt zich bezorgd af: Kabinet-Balkenende: hoe groot is uw wereld? De regering van CDA, VVD en LPF gaat met de rug naar de wereld staan, in een tijd van globalisering. De regeringsverklaring van het kabinet-Balkenende is (net als eerder het regeerakkoord) gefixeerd op vooral Nederlandse, en een beetje Europese vraagstukken. De wereld daarbuiten komt vooral aan bod als veroorzaker van problemen. Het feit dat Nederland en Europa zelf veel problemen buiten de Europese grenzen veroorzaken, wordt door het nieuwe kabinet genegeerd.

Mondiale armoedebestrijding heeft meer nodig dan geld en hulp alleen. De samenhang tussen duurzame ontwikkelingsonderwerpen, de coherentie van het beleid, is gewaarborgd als ontwikkelingssamenwerking op gelijke voet staat met andere beleidsterreinen. Maar het kabinet heeft de minister van ontwikkelingssamenwerking afgeschaft en een staatssecretaris aangesteld. Nu zou zelfs een kabinet zonder minister maar met een visie op ontwikkelingssamenwerking en een minister-president die de coherentie van beleid in de gaten houdt, nog een heel eind kunnen komen. Tenminste als er goede regie maatregelen worden genomen op alle beleidsterreinen, om armoedebestrijding daadwerkelijk te lijf te gaan. Maar die mondiale visie ontbreekt. Deze regering heeft de blik naar binnen gekeerd.

Het nieuwe kabinet wil het budget van ontwikkelingssamenwerking inzetten voor buitenlands beleid, maar integrale maatregelen zijn juist heel hard nodig op intern Nederlands beleid. Beslissingen op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, visserij en maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben tenslotte grote invloed op ontwikkelingslanden.
Het kabinet stelt zich in te willen zetten voor de bevordering van vrijhandel, ook voor arme landen. Maar dat is pas iets waard als concrete maatregelen de Nederlands en Europees economisch belangen werkelijk raken. Zulke daadwerkelijke maatregelen of een aanzet daartoe komen niet voor in de verklaring.

Iedereen heeft belang bij een eerlijke verdeling en een goede toekomst; mensen in Nederland, maar ook mensen wereldwijd. Novib vraagt daarom tijdens de regeringsverklaring van 26 juli 2002 nog een keer aan het kabinet: HOE GROOT IS JOUW WERELD?

Bron: Novib, 26 juli 2002
Auteur: Novib