Gemeente Alphen aan den Rijn


Buurtpreventie Ericapark

Woensdag 24 juli 2002 heeft wethouder Hans Groen int Wout (Integrale Veiligheid) het startsein gegeven voor de actie Buurtpreventie in het Ericapark. Doel van de actie Buurtpreventie is het veiligheidsgevoel in de wijk te vergroten door het terugbrengen van de sociale controle in de buurt of wijk. Dit is de tweede wijk in Alphen aan den Rijn waar Buurtpreventie wordt ingesteld.

In juli 2000 is het eerste buurtpreventieproject gestart in de Alida de Jongstraat en de ervaringen daar zijn positief. Nu wordt op verzoek van de bewoners van het Ericapark ook hier gestart met de actie Buurtpreventie.

De samenwerking tussen bewoners, politie en gemeente levert voor iedereen voordeel op. De buurt kan effectieve voorzorgsmaatregelen nemen en de politie kan daar in het dagelijks werk rekening mee houden. Van tijd tot tijd vinden er buurtbijeenkomsten plaats, waar de voortgang van het project besproken wordt en ook informatie over preventieve maatregelen wordt gegeven.

Er zijn in het Ericapark buurtcoördinatoren aangesteld, die geregeld contact zullen hebben met de wijkagent en de gemeente over preventie en bestrijding van criminaliteit in de buurt. Ook gaan de buurtcoördinatoren ervoor zorgen dat wensen op het gebied van veiligheid doorgegeven worden aan de instanties die daar een oplossing voor kunnen bieden.

De buurtcoördinatoren gaan binnenkort bij de bewoners de interesse peilen voor hang- en sluitwerk Politie Keurmerk veilig wonen, elektronische beveiliging, objectbeveiliging door een beveiligingsbedrijf, registeren/merken van goederen en het verbeteren van de omgeving door het terugdringen van enge plekken. Eventuele acties zullen met de deelnemende buurtbewoners gemeenschappelijk worden uitgevoerd.

Om het buurtpreventieproject zichtbaar te maken, worden borden met de tekst "attentie buurtpreventie" aan de toegangswegen geplaatst en worden er raamstickers beschikbaar gesteld.

Persbericht 46, 24 juli 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 26 juli 2002 laatste wijziging