Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente treedt op tegen hotelboten aan de Hoorn

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft al geruime tijd overleg met brandweer en politie over controles op de (brand)veiligheid van de hotelboten die zijn afgemeerd aan de Hoorn. De meest recente controle geeft het college aanleiding om op te treden tegen de hotelboten. Omdat aan boord van de schepen de brandveiligheid onvoldoende is gewaarborgd waardoor een gevaarlijke situatie is ontstaan, heeft het college besloten de boten te gaan ontruimen. Het college ziet het als haar verantwoordelijkheid snel in te grijpen om de veiligheid van de bewoners van de hotelboten en de omgeving te garanderen.

De hotelboten liggen sinds medio november 2001 afgemeerd aan de Hoorn. Zij bieden huisvesting aan werknemers die werken aan de aanleg van de HSL-tunnel door het Groene Hart. Het college heeft met het afmeren aan de Hoorn ingestemd vooruitlopend op het nemen van een beslissing ten aanzien van een vrijstellingsprocedure op het gebied van de Ruimtelijke Ordening. Dit met de aantekening dat aan een aantal eisen zoals brandveiligheid, ruimtelijke ordening en milieuregelgeving kon worden voldaan.

Op dat moment is een afgifteprocedure voor een gebruiksvergunning gestart. Toen na diverse aanmaningen de hiervoor benodigde documenten waren ontvangen, bleek tijdens een controle in juni 2002 dat de brandveiligheid op diverse punten onvoldoende was. De brandweer heeft de eigenaar aangegeven orde op zaken te stellen.

In juli heeft de brandweer opnieuw gecontroleerd. Tijdens deze controle bleek dat de veiligheidssituatie aan boord van de hotelboten op het gebied van brandveiligheid nog steeds
ontoereikend was. Reden genoeg om de eigenaar aan te schrijven en een termijn op te leggen om de brandveiligheid volgens aangegeven maatregelen te realiseren. Tijdens controles kort daarna is helaas geconstateerd dat de situatie onvoldoende is verbeterd en het in gebruik hebben van de schepen als onverantwoord moet worden beschouwd. De ernst van de aangetroffen gebreken maken het noodzakelijk de hotelboten op korte termijn te ontruimen.

Vandaag is een aanschrijving de deur uitgegaan waarin is aangekondigd dat de boten morgen om 10.00 uur zullen worden ontruimd en verzegeld als blijkt dat alsnog niet aan de gestelde eisen is voldaan. Naast de eigenaar van de boten en de afmeerlocatie, zijn ook de hoofdaannemer en de regio directie HSL over de situatie geïnformeerd.

Als tot ontruiming wordt overgegaan, dan kunnen de hotelboten niet eerder opnieuw in gebruik worden genomen dan nadat aan alle brandveiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat er nog een artikel 17 procedure loopt in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Persbericht 47, 25 juli 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 26 juli 2002 laatste wijziging