Succesvol onderzoek naar fraude met overschrijvingskaarten

Politie Leiden-Voorschoten houdt 35 katvangers aan

In de maanden mei en juni hebben politiemedewerkers van district Leiden-Voorschoten met ondersteuning van de Korpsrecherche van Politie Hollands Midden 35 personen aangehouden en verhoord. Allemaal worden ze ervan verdacht als katvanger te hebben meegewerkt aan fraude met overschrijvingskaarten. Deze week zijn alle processen-verbaal aan de officier van justitie toegezonden. Binnenkort zullen de eersten een oproep krijgen om voor de rechter te verschijnen.

Vanaf najaar 2001 heeft district Leiden-Voorschoten een groot aantal aangiften van 'overschrijvingsfraude' opgenomen. Bij deze vorm van fraude worden gestolen overschrijvingskaarten zodanig bewerkt dat een groot geldbedrag naar de rekening van een katvanger wordt overgemaakt. De crimineel, van wie de identiteit onbekend blijft, pint direct het geld en de katvanger, die zijn rekening ter beschikking stelt, krijgt een aantrekkelijk percentage van de winst.

Vooral bedrijven en instellingen deden aangifte van valsheid in geschrifte. De 85 zaken die in het onderzoek zijn betrokken, tellen op tot een overschrijvingsbedrag van meer dan ¤ 600.000. In sommige gevallen reageerden bankinstellingen of bedrijven alert en boekten zij het bedrag van de valse overschrijving direkt terug. Hierdoor is het werkelijke schadebedrag ¤ 127.332.

De politie benadrukt dat ook degene die zijn of haar rekening beschikbaar stelt voor frauduleuze boekingen, strafbaar is. De maximale straf voor valsheid in geschrifte en oplichting is zes jaar gevangenisstraf. Bovendien kan het gebeuren dat, wanneer de gedupeerde bedrijven de geleden schade gaan terugvorderen bij de katvanger, hij of zij de rest van zijn leven aan het terugbetalen is.
Achter de katvangers zijn ronselaars van katvangers en vervalsers van overschrijvingen aan het werk. Ook aan de opsporing van deze groep heeft het onderzoek een bijdrage geleverd. De informatie die in dit onderzoek over deze groep is verkregen, is doorgegeven aan het Interregionaal Fraude Team. Dit team analyseert financiele informatie en probeert bewijzen te verzamelen tegen de criminele die achter de schermen opereren.

Zes weken lang werkten acht mensen aan het onderzoek. Het onderzoeksteam werd ondersteund door de afdeling Financieel Economische Recherche die gegevens analyseerde en in samenwerking met bankinstellingen complete transactie-overzichten boden van de gebruikte rekeningen. Verdachten die in de onderzoeksperiode niet konden worden aangehouden, staan in het politieregister gesignaleerd. Zij zullen in de toekomst nog aan de tand worden gevoeld.

Noot voor de redactie /