European Commission

C/02/220 Brussel, 26 juli 2002

Via de schriftelijke procedure aangenomen beschikking

De raad hecht zijn goedkeuring aan een mandaat om te onderhandelen over rechten voor graaninvoer

De Raad heeft vandaag via de schriftelijke procedure een beschikking aangenomen tot machtiging van de Commissie om onderhandelingen te beginnen met leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over wijziging van de geconsolideerde rechten voor de invoer van bepaalde granen uit derde landen.

Doel is een verbeterde uitvoering van het invoertariefstelsel mogelijk te maken, gezien de uitzonderlijke situatie op de wereldmarkt voor granen wegens de hoge opbrengsten in Oekraïne en Rusland in dit verkoopseizoen en het feit dat representatieve wereldmarktnoteringen niet langer beschikbaar zijn. De Gemeenschap wordt nu geconfronteerd met toegenomen hoeveelheden ingevoerde granen uit het Zwarte-Zeegebied van Oekraïne en Rusland.

Het communautaire douanerecht op ingevoerde granen is momenteel gelijk aan het verschil tussen 155% van de communautaire interventieprijs (101,31 euro per ton) - de prijs waaronder communautaire granen door de interventiebureaus worden opgekocht - en de noteringen op de beurs van Chicago, inclusief vervoerskosten. Deze noteringen zijn tot nu toe als representatief voor de wereldmarktprijzen beschouwd, hoewel zij veel hoger liggen dan de noteringen die in het Zwarte-Zeegebied worden gehanteerd en die bekend staan als de "Odessa-noteringen". De noteringen op de beurs van Chicago weerspiegelen niet de marktprijzen voor de tarwestromen tussen Oekraïne en Rusland enerzijds en de Europese Gemeenschap anderzijds.

De Commissie stelt voor de huidige regeling te vervangen door vaste tariefcontingenten en vaste rechten in het kader van onderhandelingen die in de WTO op grond van artikel 28 van de Algemene Overeenkomst betreffende Tarieven en Handel (GATT) zullen worden gevoerd.