ChristenUnie


Kabinet van de gevestigde belangen Vrijdag 26 Juli 2002 - 14:19

Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Kars Veling is het kabinet-Balkenende te typeren als een burgermanskabinet. Tijdens het debat over de regeringsverklaring stelde Veling dat het nieuwe kabinet de samenleving te weinig uitdaagt om verder te kijken dan haar eigen belangen. Kind van de rekening zijn met name het sociaal beleid, het milieu en het asiel- en integratiebeleid. De ChristenUnie is teleurgesteld dat de uitgangspunten van het CDA, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap, te weinig doorklinken in het strategisch akkoord.

De fractie van de ChristenUnie is verheugd over de aandacht van het kabinet voor zaken die onder paars onderbelicht werden. Het nieuwe kabinet geeft gezinnen meer ruimte. Heeft meer oog voor moraal. En is minder allergisch voor de verbinding van geloof en politiek.

Positief vindt de ChristenUnie de aandacht die het kabinet wil geven aan het waarborgen van gemeenschappelijke waarden. Een commissie 'maatschappelijke waarden' zou een nuttig instrument zijn bij de bezinning op en het concretiseren van het waarden- en normbesef in de samenleving. In Noorwegen is hiermee ervaring opgedaan. De ChristenUnie roept het kabinet op in Nederland ook zo'n commissie in te stellen.

Tegelijk is er reden om het voorgenomen beleid kritisch tegemoet te treden. Het kabinet wil vooral niet teveel dwars liggen in de samenleving. Aansluiten bij maatschappelijke belangen en ontwikkelingen is het motto. De ChristenUnie vindt deze opstelling van weinig ambitie getuigen. Zo leidt het grotendeels afschaffen van de gesubsidieerde arbeid en het bezuinigingen op het reïntegratiebudget er toe, dat meer mensen aan de kant blijven staan. Van de keuze voor een staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking gaat volgens de ChristenUnie het verkeerde signaal uit dat de verantwoordelijkheid van Nederland voor verre naasten kan worden teruggeschroefd. Verder veegt het kabinet allerlei sturingsinstrumenten op het gebied van milieu van tafel. Dat getuigt niet van een ambitie om de doelstellingen van Kyoto daadwerkelijk te halen, aldus Veling.

---