FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten deelt werkurenboekjes uit aan vrachtwagenchauffeurs

FNV Bondgenoten gaat tijdens het komende Truckstarfestival in Assen op 27 en 28 juli een gratis werkurenboekje aan zijn leden uitdelen, die werkzaam zijn n het beroepsgoederenvervoer over de weg.

In het boekje kan de beroepschauffeur op eenvoudige wijze per dag zijn gewerkte uren, pauzes en rustperioden noteren. Tevens bevat het boekje nuttige informatie over de rij- en rusttijdenwet in het vervoer, het uitbetalen van overuren en toeslagen en tabellen met de netto onkostenvergoedingen die in het Beroepsgoederenvervoer van toepassing zijn.

FNV Bondgenoten is tot dit initiatief gekomen, omdat de beroepschauffeurs nog steeds te nonchalant met de verantwoording van hun gewerkte uren omgaan. Gevolg is dat veel werkgevers daardoor gewerkte uren schrappen en de chauffeurs te weinig betaald krijgen. De naleving is nog steeds een groot probleem in het beroepsgoederenvervoer.

Met het werkurenboekje kan de chauffeur een schaduwregistratie bijhouden, zodat hij op zijn loonstroken beter kan controleren of alle gewerkte uren goed betaald zijn.

FNV Bondgenoten heeft het initiatief overgenomen van de Duitse Vakbond voor het transport Verdi. In Duitsland vinden de werkurenboekjes gretig aftrek.