Korps: Friesland, plaats: Friesland 27-07-2002
Politieberichten 26/7 13.00 uur tot 27/7 13.00 uur

Franeker: inbraak woning
Donderdagavond werd een bos sleutels gestolen uit een woning aan de Spaarbankstraat. Daar de bewoner, een 26-jarige man, rekening hield met de mogelijkheid dat de dief die zou gebruiken om opnieuw in te breken, vatte hij met een familielid donderdagavond post in zijn woning. s Nachts omstreeks 05.45 uur hoorde hij dat iemand met de sleutels de deur openmaakte. Hij liep er direct heen, maar was te laat. De inbreker vluchtte weg over de schutting en ging er op de fiets vandoor. Er wordt naast de sleutels niets vermist.

Leeuwarden: opzettelijke aanrijding
Zaterdagochtend omstreeks 05.45 uur is op de Willem Lodewijkstraat een fietser waarschijnlijk opzettelijk aangereden door een automobilist. De fietser, een 20-jarige jongeman uit Leeuwarden, rijdt met een vriend en twee vriendinnen, alle uit Leeuwarden, op de Achter de Hoven. De jongens rijden voorop; beide meisjes fietsen er achter. Dan gaat een personenauto achter de meisjes rijden. In de auto zitten twee mannen. Ze vallen de meisjes verbaal lastig. Hierop spreekt de jongeman de beide inzittenden van de auto aan en zegt de meisjes met rust te laten. Even later, inmiddels op de Lodewijkstraat, gaat de auto achter de jongens rijden. De bestuurder van de auto rijdt vervolgens tegen de fiets van de jongen, die ten val komt. Hij heeft hierdoor een wond aan zijn hand en schade aan zijn fiets. Zijn vriend, die naast hem fietste, probeert de auto tegen te houden, maar zonder succes. Deze rijdt weg, keert en rijdt terug in de richting van het centrum. De auto wordt korte tijd later in Berlikum aangetroffen. De bestuurder, een 30-jarige man uit Berlikum, wordt aangehouden. De passagier is er niet meer bij. Aan het bureau blijkt ook dat hij zijn auto onder invloed bestuurd heeft. Hij blaast 340 ug/l. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Heerenveen: openlijke geweldpleging
Zaterdagochtend omstreeks 06.00 uur zijn 5 knapen (4 uit Leeuwarden van 19, 16, 18 en 18 jaar en 1 uit Sonnega 19 jaar) aangehouden voor diverse vernielingen. Van een wachthokje van het busstation op de Trambaan werd het plafond vernield. Ook werden fietsen vernield bij het busstation. Mogelijk is door de groep ook een PTT-brievenbus vernield. Op aanwijzing van getuigen kon de groep in de wachtruimte van het NS-station worden aangehouden. Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Leeuwarden: straatroof
Vrijdagavond omstreeks 23.40 uur loopt een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden met twee vriendinnen over de Kleine Kerkstraat. Op dat moment rijdt een fietser langs haar. Tijdens het passeren pakt hij haar rugtasje en rukt het los. De fietser rijdt met de tas (inhoud o.a. portemonnee met geld en bankpasjes, zonnebril en sleutels) weg via de Grote Kerkstraat. De benadeelde heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak bedrijf
Vrijdagavond omstreeks 23.45 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Uraniumweg. Men kwam binnen door een ruit in te slaan waardoor de deur geopend kon worden. Vermoedelijk is een verwarmingsketel mee genomen. Of er nog meer is weggenomen, is nog niet bekend. Een 41-jarige man uit Oudehaske deed namens het bedrijf aangifte.

Sneek: aanrijding met letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 17.30 uur vond op de kruising van de Edisonstraat en de Einsteinstraat een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een personenbusje. De Edisonstraat is een voorrangsweg. Een 71-jarige man uit Sneek reed met de bestelauto over de Einsteinstraat. Op de kruising verleende hij geen voorrang aan het busje dat voor hem van links kwam. Door de aanrijding draaide de bestelauto rond en kwam op de kruising tot stilstand. Het busje schoot door en kwam tot stilstand in de tuin van een woning. De inzittenden van het busje, de 25-jarige bestuurder uit Amersfoort en 3 kinderen van vrienden, zaten allen in de gordels en kwamen met de schrik vrij. De bestuurder van de bestelauto en zijn zoon, 16 jaar, raakten gewond. Ze zijn beiden naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Joure: mishandeling
Vrijdagochtend omstreeks 00.30 uur is op de Harddraversweg een 14-jarige jongen uit Echtenerbrug mishandeld. De aangever was met een vriendin bij de feesttent op het Nutsterrein geweest. Buiten zaten ze even uit te rusten. Het meisje was gaan liggen. Een andere jongeman was boven op haar gaan liggen. De aangever zei tegen hem dat hij weg moest gaan. Hierop kreeg de aangever van deze knaap een harde stomp in het gezicht. Hij heeft zich door de ter plaatse aanwezig EHBO laten behandelen.

Heerenveen: diefstal krat bier
Vrijdagavond omstreeks 18.10 uur zagen medewerkers van een winkel aan de Jister dat een man een krat bier vanaf het opslagterrein stal en hiermee wegfietste. Aan de hand van het signalement kon kort daarna een 25-jarige man uit Heerenveen bij zijn woning aangehouden worden. Bij zijn aanhouding zat hij in de tuin van zijn woning met het eerste flesje bier al in de hand. Namens het bedrijf deed een 18-jarige vrouw uit Heerenveen aangifte van de diefstal.

Heerenveen: diefstal lege kratten bier
Vrijdagmiddag omstreeks 15.00 uur zagen alerte politiemensen een 33-jarige man uit Heerenveen met twee lege kratten bier fietsen over de Jister. Hij kwam uit de richting van de supermarkt en fietste vervolgens in de richting van een andere supermarkt aan het Molenplein. Daar zagen ze dat hij beide kratten inwisselde voor statiegeld. Nader onderzoek leerde dat de kratten aan de Jister gestolen waren. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau in Heerenveen. Na verhoor en bekentenis is hij weer in vrijheid gesteld. Namens het bedrijf deed een 18-jarige vrouw uit Heerenveen aangifte.

Leeuwarden: agressieve man
Zaterdagochtend omstreeks 03.30 uur hoorden surveillerende politiemensen een hoop kabaal bij een horecabedrijf aan het Reigerplein. In de zaak troffen ze een agressieve man aan met een barkruk boven zijn hoofd. De man had de nodige problemen veroorzaakt, was aangezegd de zaak te verlaten, maar had zich met geweld tegen het personeel gekeerd. Het lukte de politiemensen de barkruk af te nemen. Na een flinke worsteling werd de man geboeid. Ondanks de boeien blijft de verdachte, een 31-jarige man uit Leeuwarden, zich hevig verzette. Uiteindelijk werd tegen de verdachte pepperspray gebruikt, waarna elk verzet brak en de man rustig naar het bureau kon worden overgebracht. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Namens het horecabedrijf deed een 47-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Wyns: diefstal auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is aan het Bartlehiem een afgesloten bestelauto gestolen. Het betreft een rode Ford Courier, kenteken VH-TJ-46, die op het erf achter een boerderij geparkeerd stond. De eigenaar, een 58-jarige man uit Wyns, deed aangifte.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdagavond omstreeks 20.10 uur werd op de Konvooistraat een 57-jarige vrouw uit Leeuwarden gecontroleerd. Ze bestuurde haar personenauto onder invloed. Ze blies aan het bureau 485 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal.

Harkema: rijden onder invloed
Zaterdagochtend omstreeks 05.20 uur werd op de Warmoltsstrjitte een 35-jarige man uit Kootstertille gecontroleerd. Hij bestuurde zijn personenauto onder invloed. Hij blies aan het bureau 375 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur en een proces-verbaal.

Bureau Communicatie 058 880 8272