KLM

02/039
KLM PERSVERKLARING (18:30 uur)

AMSTELVEEN 27 JULI, 2002 - KLM zal vanavond in een kort geding voor de Rechtbank in Amsterdam aan de Rechter vragen de staking onrechtmatig te verklaren en de stakers te sommeren met onmiddellijke ingang de werkzaamheden te hervatten.

Van de ruim 40 intercontinentale vluchten die vandaag gepland stonden, zijn er 22 komen te vervallen. Ook het avondblok van 35 Europese vluchten zal voor minstens de helft niet kunnen worden uitgevoerd. In dit geval zal het aantal gestrande passagiers minstens toenemen met 3.000 passagiers.

Tussen de 5.000 à 6.000 transfer-passagiers zijn vanmiddag gestrand op de luchthaven Schiphol. KLM is er ondanks de onaangekondigde staking in geslaagd om tussen de 8.000 à 10.000 passagiers op binnen en buiten Europa gelegen luchthavens tegen te houden.

KLM zet alles in het werk om voor gedupeerde passagiers adequate opvang te verzorgen. Uit voorzorg ziet KLM zich bovendien gedwongen om alle intercontinentale vluchten tot morgenmiddag 14:00 uur te annuleren. Naar verwachting zullen ook de Europese vluchten, net als vandaag, zwaar worden getroffen.

KLM is verontwaardigd dat de Grondwerktuigkundigen buiten het reguliere overleg met de vakbonden zijn begonnen aan een wilde staking om een looneis van 40% kracht bij te zetten.

KLM spreekt haar verbazing uit over deze gang van zaken, omdat het overleg met de betrokken vakbonden over de uitkomst van het onafhankelijk onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van grondwerktuigkundigen nog in volle gang is.

KLM betreurt het ten zeerste dat duizenden passagiers als gevolg van de wilde staking in Europa en daarbuiten de dupe zij van een arbeidsvoorwaardelijk conflict waaraan zij part nog deel hebben en dat bovendien nog onderwerp van gesprek is aan de onderhandelingstafel met de vakbonden.

Gelet op de onzekere situatie voor de passagiers raadt de KLM haar reizigers aan voor vertrek altijd de teletekst-pagina's te raadplegen.

AMS/DR/HB

KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com