FNV BOUW

FNV Bouw: werknemers niet dupe gedragscode

FNV Bouw vindt dat werknemers niet de dupe mogen worden van een gedragscode in de bouw. De bond wil daarover met werkgeversorganisatie AVBB en met de overheid van gedachten wisselen, want het AVBB legt in zijn eerste ontwerp de lasten eenzijdig bij de werknemers, aldus FNV Bouw. Zo noemt het voorstel wel sancties voor werknemers, maar biedt het geen enkele rechtsbescherming. Bovendien lijkt het erop dat de mededinging eerder beperkt dan verruimd wordt. FNV Bouw heeft zijn opvattingen kenbaar gemaakt aan de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid.

FNV Bouw juicht het toe dat erover wordt nagedacht hoe problemen bij aanbestedingen kunnen worden voorkomen. Maar dan moet er ook een deugdelijk recept uitrollen. Het AVBB-ontwerp roept nu nog te veel vragen op. Dat voorstel gaat uit van een scheiding tussen bedrijven die zijn toegelaten en bedrijven die niet zijn toegelaten tot aanbestedingen van overheidswege. Dat roept dus ook de vraag op of elders bij bouwactiviteiten géén 'integriteitsprogramma' nodig is. Het AVBB-ontwerp beperkt zich tot de relatie opdrachtgever-hoofdaannemer; FNV Bouw zou graag zien dat ook de relaties van de hoofdaannemer met nevensectoren en met onderaannemers eronder begrepen worden. Verder is niet duidelijk of het om alle aanbestedingen gaat of uitsluitend om zeer grote opdrachten; in elk geval beperkt het de mededinging.

Niet-toegelaten bedrijven kunnen zowel ondernemingen zijn die niet om toelating vragen als geroyeerde bedrijven. De laatste categorie wil het AVBB meteen ook de toegang tot de branche-organisaties ontzeggen. Problematisch voor FNV Bouw, want dat betekent dat ze niet gebonden zijn aan de bouw-CAO's, tenzij deze door de Minister van Sociale Zaken algemeen verbindend zijn verklaard. Dergelijke bedrijven krijgen dus bijna een vrijbrief om de CAO niet na te leven. En hoe moet het met niet-Nederlandse bedrijven? Het kan toch niet zo zijn dat die van mededinging uitgesloten zijn, vindt FNV Bouw.

Problematisch is voor FNV Bouw ook de melding van overtredingen van de gedragscode. In het AVBB-voorstel moet het bedrijf overtredingen melden aan de stichting die de gedragscode uitvoert. Daarbij is echter niets geregeld voor 'klokkenluiders', werknemers die binnen hun eigen bedrijf malversaties aan de kaak stellen. De voorgestelde code biedt evenmin rechtszekerheid aan werknemers die van een meerdere opdracht krijgen tot een schending van de code. Maar wél worden overtredende werknemers stevige sancties in het vooruitzicht gesteld: een boete van minimaal 10.000 Euro, schorsing of ontslag. Op dit moment bieden de CAO's in de bouw geen ruimte voor boetes en schorsingen. FNV Bouw zal werknemers in elk geval ten sterkste afraden om met een individuele arbeidsovereenkomst akkoord te gaan waarin die mogelijkheden wel zijn opgenomen. Bovendien vindt de bond dat 'risicofuncties'met name genoemd kunnen worden, aangezien ze beperkt zijn tot de hoogste managementslagen.

En dan niet het geringste probleem: de werkgelegenheid bij een concern waarvan de bedrijfstop fraudeert. De gedragscode wijdt er geen woord aan. Maar in de grond-, weg- en waterbouw zijn bedrijven voor 90 procent van opdrachten van overheden afhankelijk. Vallen zulke opdrachten weg, dan is faillissement het gevolg. Vele, vele werknemers worden dan slachtoffer van iets waar ze part noch deel aan hebben, laat staan dat ze het hadden kunnen voorkómen. Hier zou vervanging van het hoogste management voldoende moeten zijn om de onderneming weer tot openbare aanbestedingen toe te laten, aldus FNV Bouw.

De bond vraagt zich ook af hoe het AVBB de tuchtcommissie wil samenstellen. Die zou moeten bestaan uit onafhankelijke personen met kennis van bouw en aanbesteding. Het risico is groot, aldus FNV Bouw, dat er dan toch mensen in komen te zitten met sterke banden met bouwbedrijven. Overigens wil het AVBB in het Stichtingsbestuur dat de gedragscode beheert, ook vertegenwoordigers van ministeries, gemeenten en waterschappen zitting laten nemen. Tot nu toe heeft de rijksoverheid echter steeds laten weten een dergelijke code een zaak van de bedrijfstak te vinden. En FNV Bouw mist in die opsomming vertegenwoordigers van institutionele beleggers met belangen in vastgoed.

VOOR DE REDACTIE,