Skatebond Nederland, www.skatebond.nl

Arjan Smit achtste in zware EK-afvalkoers

Grenade sur Garonne, Frankrijk, 27 juli 2002

Arjan Smit is zaterdag achtste geworden in de 20 km afvalkoers op het Europees kampioenschap. Smit hield zich knap staande in een ijzersterk veld, waarin hij uiteindelijk in zijn eentje overbleef tussen het ijzersterke ploegenwerk van onder meer drie Italianen en drie Fransen.

"Ik kon me lange tijd aardig staande houden tussen die gesloten formaties. Maar als de finale nadert laten ze je echt geen ruimte meer en moet je voortdurend buitenom sprinten," aldus Smit. "Je zit altijd met die treintjes van landenteams," bevestigde Willem Hut, die twee waarschuwingen kreeg bij zijn pogingen zich te handhaven tussen het duw- en trekwerk. Hut (Haulerwijk) en Arjan Mombarg (Vorden) moesten al betrekkelijk vroeg in de strijd afvallen. Het rijdersveld diende om de andere ronde (van 400 meter) te sprinten, om niet als laatste over de streep te komen en aldus uit koers te worden genomen. Extra zwaar in de slijtageslag was het warme weer; vroeg in de avond was het nog steeds ruim boven de 20 graden met een hoge vochtigheidsgraad. De vijf overblijvende finalisten lieten een spectaculaire eindsprint zien, die de Italiaan Pierdavide Romani in zijn voordeel besliste. Na gisteren was dit zijn tweede gouden medaille op de tweede dag van het kampioenschap in het Zuid-Franse Grenade sur Garonne. Zilver won de Fransman Baptiste Grandgirard, brons de Duitser Benjamin Zschätzsch. "Als wij nog twee Smits hebben kunnen wij dat ook," luidde het statement van bondscoach Johnny Colpaert, die later in de week perspectieven voor de Nederlanders ziet op onder andere de marathon.

Tijn Ponjee uit Utrecht, die gisteren verrassend zilver won op de 300 meter, deed het met de negende plaats op de 500 meter, die groepsgewijs wordt verreden in series en een finale. Elma de Vries uit Haulerwijk eindigde enigszins teleurstellend anoniem in de groep. Op de 10 km afvalkoers was ze beste Nederlandse op de elfde plaats, hoewel ze ten onrechte te vroeg had moeten afvallen vanwege verwarring met de verwisselde rugnummers van twee Duitse rijdsters. Jannitta Spigt uit Wervershoof en Tijn Ponjee finishten hier respectievelijk 21e en 22e. De Nederlandse mannen speelden op de 500 meter geen rol van betekenis: Ingmar Berga uit Hoogeveen kwam als 14e binnen, Erwin van Boven uit Oldebroek als 22e.

Karin Verhoef, 28 juli 2002


---
Neem bij vragen contact op met Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 06-22508593


---


http://www.skatebond.nl