Gemeente Leiden

Rode Kikkermolen bestaat 250 jaar

De Rode Kikkermolen in het Heempark bestaat 250 jaar en dat moet gevierd worden. Daarom is een natuurpad uitgezet in de vorm van een 'Puzzeltocht'. De tocht gaat uiteraard langs de molen en loopt door het Heempark. Zondag 28 juli om 14.00uur wordt de 'Molentocht' officieel geopend.

MILIEU EN BEHEER - De rondleiding, die één keer in de maand plaats zal vinden, staat helemaal in het teken van de jubilerende molen. De molenaar is aanwezig om uitleg te geven en bezoekers kunnen een kijkje nemen in het binnenwerk van de molen. Deelnemers komen via puzzelvragen en informatiebordjes die langs de route staan meer te weten over het gebruik van en de folklore rond wilde planten die in het park te vinden zijn.

Wipmolen

De Rode Kikkerpoldermolen, die uit 1752 dateert, bemaalde oorspronkelijk de plek waar nu sportvelden liggen, zo'n 22 hectare. De wipmolen bracht het water van de aanvoersloot in de zeventig centimeter hoger gelegen Haarlemmertrekvaart. De molen - in beheer bij de gemeente Leiden - is nog altijd in bedrijf, maar kan door alle bomen erom heen nog maar weinig draaien. Een vrijwillig molenaar van de Rijnlandse Molenstichting houdt de molen draaiend.

In de 250 jaar van zijn bestaan is de molen regelmatig gerestaureerd. Ook in de omgeving is er het nodige veranderd. In het huisje in het Heempark hangen foto's van oude schilderijen waar de molen en de omgeving op te zien is. De Molentocht begint bij de ingang van het park. Daar zijn een plattegrond, plankjes en een invulblad beschikbaar. Aan het einde van de puzzeltocht wacht een attentie. Het natuurpad is geschikt voor jong en oud. De Molentocht is in elk geval tot en met zondag 1 september te lopen.

Het Heempark is gelegen aan de Oegstgeesterweg in Leiden, tegenover de sportvelden van Lugdunum. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 8.30 uur tot 17.00 uur en zondagen tot en met september van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Voor meer informatie, neem contact op met de afdeling Natuur- en Milieueducatie (071-5214996).