Gemeente Amsterdam

Maatregelen overlast in zwembaden

Johanneke Helmers

De overlast in de zwembaden loopt de spuigaten uit. Overal in het land zorgen groepen jongeren voor onveilige en onplezierige situaties. In verschillende regio's werken zwembaden samen met de politie en het openbaar ministerie om in te kunnen grijpen. In Amsterdam heeft een dergelijke samenwerking geleid tot het 'Protocol gedragsregels Zwembaden'.

'Onder het motto vrolijk en veilig hebben we de handen ineengeslagen en komen we nu met maatregelen', legt wethouder Sport en Recreatie Hester Maij uit. 'Deze maatregelen moeten niet voor verplaatsing van de overlast zorgen, maar voor voorkoming. Zo wordt een toegangsverbod uitgereikt op het moment dat iemand lastig is. Dat verbod geldt dan voor bijna alle zwembaden in de regio. Wanneer iemand dan in een ander zwembad voor overlast zorgt en blijkt dat hij eerder een verbod kreeg kan hij nu strafrechtelijk worden aangepakt. Het gaat dan om huisvredebreuk.'

Tot nu toe konden lastige jongeren niet worden aangepakt. Het breken van huisregels is namelijk niet een strafbaar feit. Het breken van een toegangsverbod is dit wel. 'Bovendien, als je je in een ander zwembad wel gedraagt is het probleem ook opgelost', aldus de wethouder.

^


-

© gemeente Amsterdam - 9-07-2002