TNO

Nieuws@TNO

SAS maakt volumeverspanen beter en sneller

29-07-2002 - TNO Industrie zoekt samenwerking met verspanende bedrijven voor de ontwikkeling van het Shopfloor Automation System (SAS), een intelligent kennissysteem dat de verschillende processtappen in het volumeverspaningstraject beter en sneller laat verlopen.

SAS beslaat uiteindelijk het hele volumeverspaningstraject vanaf het vaststellen van de klanteisen tot en met de controle. Het deelproject dat binnenkort start, beperkt zich tot drie stappen: het vaststellen van de spanstrategie, het vaststellen van de bewerkingsstrategie, en het kiezen en bestellen van gereedschappen.

Aan de slag met Shopfloor Automation System (SAS)

Bovendien wordt een platform ontwikkeld waarop SAS-bedrijven productinformatie kunnen uitwisselen en zo gezamenlijk kunnen werken aan één opdracht. Door dit alles zijn bedrijven in staat beter en sneller - al dan niet in samenwerking met andere Nederlandse verspaners - de (met name buitenlandse) concurrentie het hoofd te bieden.

De inbreng van TNO Industrie bestaat onder meer uit kennis en praktijkervaring op het gebied van productieontwikkelingsprocessen, doorlooptijdverkorting, (hogesnelheids)verspanen, gereedschapsbeheer en kennismodules die fabricageprocessen ondersteunen. Verder financiert TNO Industrie tweederde van de ontwikkelkosten.

Van de participerende bedrijven wordt verwacht dat zij in nauwe samenwerking met TNO Industrie de knelpunten in hun productieproces en mogelijke oplossingsrichtingen inventariseren. Zo kunnen de deelnemers er zeker van zijn dat bij de ontwikkeling van SAS rekening wordt gehouden met hún eisen en wensen.

Aan het aantal deelnemers wordt in principe geen limiet gesteld. Méér deelnemers betekent een brede klankbordgroep, wat de kwaliteit van het SAS-project en dus ook van het volumeverspaningstraject zeker ten goede komt. Het deelproject wordt in de loop van 2004 afgerond met een aantal implementatiepilots van de drie genoemde modules.

Nieuwsredactie, TNO

Meer informatie:

Contactpersoon:
Ing. Henk Buining, TNO Industrie
telefoon 040 265 05 56
e-mail HA.Buining@ind.tno.nl