NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Persbericht

In afnemende conjunctuur blijkt huizenmarkt taai

Het beeld van de (inter)nationale economie mag dan weinig florissant zijn, de Nederlandse woningmarkt trekt zich er niet al te veel van aan. Weliswaar is de grote gekte voorbij en duurt het ook weer langer voordat woningen verkocht worden, maar een gemiddelde verkooptijd van rond zestig dagen, zoals nu voor bestaande woningen wordt geregistreerd, behoort historisch bezien tot heel normale waarden. Ook de prijsontwikkeling viel over de afgelopen twaalf maanden beslist niet tegen. Bestaande huizen werden rond 6 procent duurder, nieuwe huizen stegen vanwege ook de voorschriften zelfs 9 procent in prijs. Voor de nabije jaren is evenmin weinig reden voor dramatiek voor de waardevastheid van woningen.

Dit concludeert NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, in de Thermometer Koopwoningen, die deze brancheorganisatie in samenwerking met het Onderzoeksinstituut OTB van de TU-Delft heeft opgesteld.

Deze halfjaarlijkse rapportage over de temperatuur van de Nederlandse woningmarkt blijkt in de praktijk een zeer betrouwbare graadmeter te zijn. Ruim twee jaar terug voorspelde het onderzoeksteam van de Thermometer nog flinke prijsstijgingen tot een gemiddelde verkoopprijs van rond de 500 duizend gulden (227 duizend euro) in 2004. Een gemiddelde bestaande koopwoning kostte toen 164 duizend euro tegenover nu ruim 200 duizend euro. De verwachting voor de komende jaren is dat de woningen met gemiddeld drie tot vier procent zullen doorstijgen. En zolang de economie niet onverwacht sterk afkoelt en de hypotheekrente geen gekke sprongen maakt, zal de oude 500 duizend guldengrens omstreeks 2004/2005 worden gehaald, waarmee we dus mooi op koers blijven, aldus NVB.

Dat de Nederlandse huizenmarkt zo taai is, heeft volgens de verenigde projectontwikkelaars diverse oorzaken. Allereerst is dit de hoge welvaart. Nederlandse gezinnen zijn inclusief het tweeverdienerseffect sinds 1999 gemiddeld 21 procent meer gaan verdienen; dus aanmerkelijk meer dan de 11 procent inflatie in dezelfde periode. Gelijktijdig bleef de rente op een aangenaam laag niveau. Zonder twijfel zal de internationale groeivertraging gevolgen gaan krijgen voor ook de Nederlandse groeicijfers. Maar ondanks de huidige conjuncturele tegenwind blijft de binnenlandse loonontwikkeling voorlopig hoog onder invloed van de krapte op de arbeidsmarkt. Een zwakke economische conjunctuur betekent bovendien gelijktijdig kans op aanhoudend lage renteniveaus, waarmee de rente dus als vangnet fungeert voor economisch zure tijden.

Het onheilsbericht van PricewaterhouseCoopers, dat de Nederlandse woningmarkt overpriced zou zijn en dat we aan de vooravond staan van flinke prijsdalingen, wijst NVB resoluut van de hand. Uit de Thermometer Koopwoningen blijkt ook dat het met de betaalbaarheid van de gemiddelde koopwoning wel goed zit. Minder gerust is NVB over het sentiment, want wanneer kommer en kwel verhalen blijven komen, gaan mensen daar misschien toch in geloven.

Hierdoor bestaat de kans dat kopersbeslissingen worden uitgesteld en dat doemverhalen een self-fulfilling prophecy gaan krijgen. Een bedreiging die niet mag worden onderschat. Vooral de duurdere categorieën, waar de huizenkopers zich de luxe kunnen permitteren de verhuisdozen nog even te laten staan, kunnen hier last van krijgen, waardoor stagnatie in de doorstroming ontstaat, met alle gevolgen van dien.

NVB verwacht dat in 2002 in totaal 45 duizend koop- en 15 duizend huurwoningen worden gebouwd. Dat zijn 30 duizend huur- en koopwoningen minder dan drie jaar terug. Ook hierdoor blijft een opwaartse druk op de huizenprijzen aanwezig. Binnen de bouwprogrammas worden momenteel te weinig patio-achtige woningen aangeboden en verhoudingsgewijs te veel appartementen, aldus NVB.

---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04

---