SCHERING NEDERLAND

Halfjaar cijfers Schering

Het eerste halfjaar 2002 overzicht

Omzetgroei 9% (na koerscorrectie)
Verenigde Staten: groei 22% (na koerscorrectie) Bedrijfsresultaat ondanks negatieve valuta-invloeden met 9% gestegen 10)Verkoop Aventis CropScience afgesloten

Bedrijfsresultaat en concernwinst
Met een bedrijfsresultaat van Euro 398 miljoen en een stijging van 9% in vergelijking met het eerste halfjaar 2001 heeft het Schering-concern zijn groeikoers gecontinueerd. Na correctie voor eenmalige invloeden, i.h.b. uit de verkoop van de 24% participatie in Aventis CropScience, bedroeg de concernwinst Euro 279 miljoen en lag daarmee 6% hoger dan in het eerste halfjaar 2001.

Omzet
De omzet van het Schering-concern steeg in het eerste halfjaar 2002 t.o.v. dezelfde periode in 2001 na koerscorrectie met 9%, i.h.b. vanwege een sterke volumegroei. Op grond van tegengestelde valutakoerseffecten bedroeg de omzetgroei in totaal 5%. Valutawisselingen hadden in het tweede kwartaal vooral in de regio's VS (-10%), Japan (-10%) en Latijns-Amerika/Canada (-26%) een negatieve invloed op de omzet.
Door een aanhoudende volumegroei in de VS steeg de omzet in deze regio ondanks de t.o.v. de euro zwakker wordende dollar met 20%. In Europa, de qua omzet grootste regio, groeide de omzet met 8%. In Japan daalde de omzet door negatieve valuta-effecten en een van regeringswege gelaste prijsverlaging met 12%, ondanks een goede volumegroei. In de regio Latijns-Amerika/Canada was er sprake van een goede volume/prijsontwikkeling tegenover aanzienlijke valutaverliezen. In totaal resulteerde dit in een omzetdaling van 10%. In de regio Azië/Nabije Oosten bereikte Schering een groei van 10%.
Ons MS-product Betaferon(r) (+19%) toonde zijn sterkte in een intensief beconcurreerde markt. Yasmin(r) is met een omzet van Euro 62 miljoen in de top-10 van onze producten doorgedrongen en continueert zijn succesvolle opmars. Ook Mirena(r) toonde in het eerste halfjaar een uitstekende groei (+42%). In het segment Oncologie moet de nadruk gelegd worden op de omzetstijging van Fludara(r) (+19%). Hier hebben we onze positie door de acquisitie van het reeds op de markt aanwezige product Leukine(r) (voor de ondersteundende therapie in de hematologische oncologie) extra versterkt.
Door aanhoudend negatieve prijs- en wisselkoersinvloeden liep de omzet van Iopamiron(r) terug (-14%). De omzet van Triquilar(r) liep met 16% terug, i.h.b. door generische concurrentie. Zoals te verwachten ging de omzet van Betapace(r) vanwege de afgelopen octrooibescherming verder achteruit (-47%). Climara(r) bleef ondanks een omzetdaling van 2% (na koerscorrectie) de pleister nummer 1 voor hormoontherapie.
Fertiliteitscontrole & Hormoontherapie
Niettegenstaande negatieve wisselkoerseffecten (-5%) groeide de omzet opnieuw met 2 cijfers (+10%) en daarmee duidelijk sneller dan de markt. Daaraan leverden i.h.b. de innovatieve producten op het gebied van de fertiliteitscontrole, Yasmin(r) en Mirena(r), een bijdrage. Yasmin(r) zag zijn marktaandeel stijgen. In de VS steeg het aandeel aan nieuwe prescripties van 3,8% in maart tot 4,5% in juni.
De acceptatie van Mirena(r) groeit verder, met name omdat dit innovatieve intra-uteriene systeem een veilig alternatief vormt voor sterilisatie.
De omzet op hormoontherapiegebied steeg, na koerscorrectie, met 3%. Met het verwerven van de marketing- en distributierechten voor het testosteronsuppletiepreparaat Testogel(r) hebben wij onze kerncompetentie in de sector hormoontherapie voor de man verder ontwikkeld.

Speciale Therapeutica
De sterke groei binnen het indicatiegebied CZS wordt op de eerste plaats bepaald door de uitstekende iontwikkeling van Betaferon(r). De introductie van een moderne formulering, waardoor het product bij kamertemperatuur kan worden bewaard, geeft aan Betaferon(r)-patiënten meer flexibiliteit in het dagelijks leven. Betaferon(r) is het enige geregistreerde MS-product met dit belangrijke voordeel.
Op het gebied van de oncologie (+18%) heeft de introductie van Campath(r)/MabCampath(tm) in de VS en Europa met een omzet van in totaal Euro 24 miljoen belangrijk aan de groei bijgedragen.. De introductie van Zevalin(tm), de eerste radioimmuuntherapie voor bepaalde vormen van het non-Hodgkin-lymfoom, waarvoor Schering de marketingrechten voor de hele wereld m.u.v. de VS en Canada heeft verworven, heeft in Europa vanwege productietechnische problemen bij een toeleverancier vertraging opgelopen. We houden rekening met de introductie in Europa in de tweede helft van 2003.
In juli werd de overname van de distributie- en productierechten voor Leukine(r) afgesloten. Met dit product voor de ondersteunende therapie in de hematologische oncologie zullen wij onze marktpositie op het gebied van de oncologie versterken en ons biotechnologisch ontwikkelingsportfolio met een innovatief technologieplatform uitbreiden.

Diagnostica & Radiofarmaka
In dit segment konden wij de negatieve wisselkoersinvloeden van 4% nagenoeg compenseren door positieve volume/Prijseffecten van +3%.
De negatieve koersontwikkeling in Japan had vooral gevolgen voor de röntgenkontrastmiddelen; de omzet van Iopamiron(r) daalde daardoor met 14%.
Een zeer positieve ontwikkeling vertoonde ons MRI-contrastmiddel Magnevist(r) (+4%, na koerscorrectie +8%). Vooral in de VS en in Europa groeide de vraag naar dit middel behoorlijk. Ook het nieuwe MRI-Kcntrastmiddel Gadovist(r) werd door de markt goed geaccepteerd en laat een verheugende ontwikkeling zien.

Het Schering-aandeel
Het Schering-aandeel vertoonde in het moeilijke beursklimaat van het tweede kwartaal in vergelijking met de indices DAX, STOXX en MSCI World Pharma&Biotech een duidelijk betere ontwikkeling. Het aandeel sloot eind juni af met Euro 63,78, ruim 6% hoger dan begin 2002. Daarentegen daalden de vergelijkingsindices in dezelfde periode met gemiddeld 15%.
Per 24 juni jl. heeft de Deutsche Börse AG de waardering van de ondernemingen in de DAX 30 opnieuw bepaald. Het omzetten op een berekening die overeenstemt met de vrij te verhandelen aandelen (freefloat) had een positieve uitwerking op de waardering van het aandeel Schering. Op basis van het relatief hoge freefloat-percentage (ca. 88% ) steeg de waardering in de DAX 30 van 1,99% tot 2,45%.

Investeringen
Het investeringsvolume zal in 2002 Euro 290 miljoen bedragen een duidelijke groei tegenover
Euro 229 miljoen in 2001.

Vooruitzichten
Voor het lopende jaar verwachten wij voor het Schering-concern, na koerscorrectie en zonder rekening te houden met acquisitie-effecten, een omzetstijging van iets minder dan 10%. Op basis van de actuele wisselkoersen verwachten wij een omzetstijging die wat dichter bij de 5% zal liggen. De omzetontwikkeling binnen de individuele regionale segmenten zal als gevolg van de ontwikkeling van de wisselkoersen zeer verschillend verlopen: Voor de regio Europa verwachten wij voor het hele jaar 2002 verder een degelijke en aanhoudende eencijferige groei van dicht bij de 10%.
Voor de regio VS, focus van onze groeistrategie, voorzien wij ondanks tegengestelde wissel-koersefffecten nog steeds een zeer sterke omzetgroei ter hoogte van minimaal 15% in vergelijking met 2001. Basis van deze inschatting is de veronderstelling dat de wisselkoersparietit van de Euro t.o.v. de VS-dollar niet sterk wordt overschreden.
Voor de regio Japan houden we op grond van het moeilijke monetaire umfeld alsmede de door het Japanse Ministerie voor Gezondheid gedecreteerde prijsverlagingen rekening met een hoog-eencijferige omzetdaling (laag-eencijferig na koerscorrectie) t.o.v. 2001.
De omzetontwikkeling in de regio Latijns-Amerika/Canada wordt in beslissende mate bepaald door de valutacrisis in Argentinië, die inmiddels andere valuta in haar greep gekregen heeft. Op grond van deze zich duidelijk verslechterende valutasituatie houden we, ondanks een verheugende volume/prijsgroei, over het geheel gezien rekening met een omzetdaling in het hogere eencijferig bereik. Daartegenover gaan we na koerscorrectie uit van een degelijke eencijferige omzetstijging.
In de regio Azië/Nabije Oosten verwachten wij voor 2002 ongewijzigd een verheugende omzetontwikkeling; we gaan uit van een omzetstijging in het hoog-eencijferijg bereik.
De kosten voor de lopende klinische ontwikkeling van Leukine(r) bij de indicatie Morbus Crohn ter hoogte van de deelkoopprijs van voorlopig ruim Euro 230 miljoen zullen het resultaat van het derde kwartaal 2002 belasten.
Zonder rekening te houden met deze kosten en overige eenmalige invloeden in het tweede kwartaal verwachten wij wat het bedrijfsresultaat en de concernwinst voor het hele jaar 2002 betreft
ongewijzigd een tweecijferige groei.

Berlijn, 29 juli 2002

Schering AG
Het Bestuur

29 jul 02 14:52