KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

EK Springen Ponys: Brons voor Nederland

29-7-2002

LANAKEN De Nederlandse ponyruiters hebben Europees brons behaald op het EK Springen voor Ponys in het Belgische Lanaken. Het Nederlandse team bestond uit Jack Ansems (Poppel, België) met Kinkie, Marleen Bruggink (Weerselo) met Balou, Wesley Heijdens (Enschede)met HT The Future en Aniek Poels (Swolgen) met Black Devil. Het Europese goud was opnieuw voor het team uit Groot Brittannië, dat maar liefst zeven foutloze ritten noteerde in de landenwedstrijd. Frankrijk nam het zilver in ontvangst.

In een sterk deelnemersveld presteerden de twee Nederlands favorieten Maikel van der Vleuten en Marleen Bruggink onder hun kunnen. Maikel van der Vleuten presteerde het afgelopen seizoen zeer goed in de Heijdens Trophy en de Roelofsen Raalte Trophy. Maar de pony Audis Super Brat van het 14-jarige lid van het Rabobank Talententeam was in Lanaken niet in de topvorm waarin hij normaal verkeert. Helaas reed Maikel hierdoor niet mee in de landenwedstrijd, maar zijn teamgenoten maakten het echter ruimschoots goed. Jack Ansems reed van het team de beste twee rondes en had in totaal één strafpunt. Wesley Heijdens kreeg met zijn pony HT The Future vier strafpunten na twee rondes en voor Marleen Bruggink met Balou werden acht strafpunten genoteerd. Aniek Poels werd uitgesloten, doordat ze een verkeerd parcours reed met haar zwarte ponyruin Black Devil.

Individueel nam de 15-jarige Aniek Poels de achtste plaats in met Black Devil. Het individuele goud was voor de Engelse Martha Beaumont met Colton Maelstrom. Ook het zilver ging naar Groot Brittanië en wel naar Louise Pavitt met New York Spritzer. Het Brons was voor de Ierse Anthony Condon met Another Riot.

Het EK Springen bestond uit een individuele strijd met twee kwalificaties en een afsluitende finale op vrijdag, waarna de landenwedstrijd op zaterdag en zondag werd verreden. Dit is het vierde opeenvolgende jaar dat de Nederlandse ponyruiters een medaille halen bij het springen. In 1999 en 2000 behaalde het Nederlandse team eveneens een bronzen medaille en vorig jaar was het team goed voor zilver. De ponyruiters in de discipline springen worden al maar liefst zeven jaar begeleid door Wim Bonhof (Ermelo). Chef dequipe van de ponyruiters in alle disciplines is Adriaan Hamoen (Elst, Gld).

Aankomend weekend -van 30 juli tot en met 5 augustus- wordt in het Duitse Hagen gestreden om het Europees eremetaal voor ponyruitersin de disciplines dressuur en eventing. Het Europese kampioenschap is het hoogst haalbare voor de ponyruiters en betekent dan ook vaak de eerste stap naar een carrière in de paardensport.

Bron: KNHS/ Christa van Duin