---


---

Opening school in Afghanistaans district Bagrami

29-07-2002

De spiksplinternieuwe Senior National Representative van het Nederlandse ISAF-detachement in Afghanistan, luitenant-kolonel Jan van der Laan, heeft vandaag (29 juli) een school heropend in het dorpje Shinah. De school is door Nederlandse ISAF-militairen en een lokale aannemer opgeknapt. Er staan enkele speeltoestellen die rood-wit-blauw zijn geschilderd, een cadeautje van de genie. Veel scholieren zijn op het schoolplein aanwezig als de overste het lint voor de ingang van een van de gebouwen doorknipt. Een symbolische overmaatse sleutel maakt de ceremonie, de eerste voor het nieuwe ISAF-3 detachement, compleet.

Afghaanse jongens verdringen zich om sergeant der eerste klasse Peter van der Molen. De sergeant deelt pennen en schriften uit aan de scholieren. Een klein meisje in een oranje jurk wurmt zich ook door de massa om het schrijfgerei te bemachtigen. Zodra ze de schrijfwaren te pakken heeft beent ze snel weg, achterna gezeten door een oudere scholier. De school is alleen voor jongens, maar het meisje komt er mee weg.

De school ligt in het Bagrami-district, een buitengebied van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het is een van de scholen waaraan ISAF in het kader van de zogenoemde CIMIC-projecten (CIMIC =Civil Military Cooperation) werkt. Luitenant-kolonel van der Laan: Kinderen zijn de toekomst. Goed onderwijs moet hen en dit land nieuwe kansen geven. (fotos: KL-voorlichting ISAF) Ministerie van Defensie



Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme