MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

29-07-2002
50.000e allochtoon vindt werk via mkb-minderhedenproject

Onlangs is de 50.000e allochtoon, Pearx Maksurilla uit Renesse, via het mkb-minderhedenproject begonnen in een nieuwe baan. Daarmee verloopt het project zowel wat de plaatsingen als de vacaturemeldingen betreft onverminderd succesvol. Deze week wordt de 70.000e vacaturemelding verwacht.

De steden Amsterdam en Rotterdam en omstreken nemen de meeste plaatsingen voor hun rekening, gevolgd door Noord-Nederland en Limburg. De meeste nieuwe medewerkers komen landelijk gezien in de zakelijke dienstverlening terecht. Op de tweede en derde plaats komen de metaal en detailhandel.

70.000e vacaturemelding
Het mkb-minderhedenproject startte in het voorjaar van 2000. Het is een initiatief van de ex-ministers Vermeend van SZW en Van Boxtel van Grote Steden en Integratiebeleid, MKB-Nederland en CWI om het personeelstekort in het mkb aan te pakken door plaatsing van in eerste instantie allochtonen. Maar ook autochtonen zij via het project aan werk gekomen. Het totaal aantal plaatsingen is inmiddels bijna 60.000. Deze week wordt de 70.000e vacaturemelding verwacht.


1-op-1 benadering
Het succes van het mkb-minderhedenproject ligt in de gekozen werkwijze, de zogenaamde 1-op-1 benadering. Het CWI heeft 250 adviseurs vrijgemaakt voor dit project. Werkgevers kunnen vacatures direct aan deze mkb-adviseurs doorgeven of melden bij de speciale mkb-vacaturelijn 0800-8001 Binnen een week horen zij of er geschikte kandidaten zijn. Het CWI houdt tot twee maanden na indiensttreding contact met de werkgever. Deze dienstverlening is gratis. Ook de allochtonen die bij het CWI staan ingeschreven worden door de adviseurs intensief begeleid. Het CWI stimuleert de kandidaten ook zelf initiatieven richting werkgevers te nemen.

Communicatie
De specifieke aanpak in het mkb-minderhedenproject wordt stelselmatig en zoveel mogelijk 1-op-1 gecommuniceerd naar mkb-werkgevers. Zo rijden drie vacaturelijnbussen door Nederland, met aan boord informatieconsulenten die mkb-werkgevers persoonlijk informeren over het project. Daarnaast worden werkgevers dagelijks geïnformeerd via beurzen, ledenvergaderingen en andere bijeenkomsten. Regelmatig ontvangen mkb-werkgevers nieuwsbrieven en aanbodkranten met voor hen relevante informatie. Ook is Breng kleur in je bedrijf gemaakt, een brochure over intercultureel management en Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? over het vergroten van de inzetbaarheid van nieuwe medewerkers. .

Voor meer informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Voorlichting, mevrouw B. Versteeg Telefoon: 070-333 62 00

Ministerie van Vreemdelingenzaken en Integratie Directie Voorlichting, mevrouw M. Bredero Telefoon: 070-3706698

MKB-Nederland De heer drs. A. van Delft Telefoon: 015-219 12 12

CWI Nederland De heer B. Korving Telefoon: 079-360 16 16

Informatie: drs. A. van Delft