Gemeente Amsterdam

|
Amsterdam start uniek experiment voor opvang verwarde mensen

Zie ook

Nieuwsbericht

Amsterdam start uniek experiment voor opvang verwarde mensen

Het college van B&W heeft ruim ¤ 400.000 beschikbaar gesteld voor een eerste hulppost waar mensen in verwarde toestand terechtkunnen. In deze ruimte is deskundig personeel van de GG&GD en de Amsterdamse Geestelijke Gezondheidszorg aanwezig om eerste hulp te bieden en vervolghulp te regelen. De politie kan mensen hier zeven dagen per week 24 uur per dag naartoe brengen. De hulppost gaat op 29 juli open en is voorlopig gehuisvest in portocabins naast de Forensische kliniek aan de Duivendrechtsekade, vlakbij het Amstelstation. Hiermee wordt in Nederland de eerste voorziening van deze aard geschapen.

Het doel van de ruimte is te voorkomen dat mensen in crisis ten onrechte op politiebureaus terechtkomen. Het gemeentebestuur kiest er principieel voor om mensen die in de war zijn en niets strafbaars hebben gedaan, op te vangen in een hulpverleningsinstantie en niet op een politiebureau. GG&GD, GGZ, politie en verslavingszorg hebben samenwerkingsafspraken gemaakt om de mensen zo deskundig en menswaardig mogelijk zorg te bieden.

De komst van de hulppost, ook wel screeningsruimte genoemd, is een resultaat van het in 2000 gesloten Amstelzorgakkoord, geïnitieerd door de wethouder Zorg van Amsterdam. In het akkoord onderschrijven vijftien verschillende partijen het standpunt dat mensen in crisis niet in politiecellen horen te verblijven, tenzij zij een strafbaar feit hebben gepleegd. Ter uitvoering van dit akkoord zijn de afgelopen twee jaar al diverse maatregelen getroffen. Zo verrichten verpleegkundigen van de GG&GD de eerste beoordeling van alle crisisgevallen. Zij zijn snel ter plaatse zodat hulpbehoevenden snel de juiste zorg ontvangen. Daarnaast hebben de dak- en thuislozenopvang en verslavingszorg extra bedden beschikbaar gesteld en houdt de GGZ extra crisisbedden beschikbaar voor mensen die (gedwongen) moeten worden opgenomen.

Dit samenwerkingsproject van GG&GD en GGZ is een experiment dat in november 2002 door het college zal worden geëvalueerd. Dan wordt ook beslist of het experiment wordt voortgezet en zo ja, hoe aan de screeningsruimte de komende jaren vorm wordt gegeven.

Het door het college beschikbaar gestelde bedrag is bestemd voor de vestiging en exploitatie in 2002. Als de screeningsruimte blijft bestaan, dan is het Zorgkantoor (zorgverzekeraars belast met de uitvoering van de AWBZ) bereid om vanaf 2003 50% van de kosten voor haar rekening te nemen. Er wordt dan ook gekeken naar een andere locatie voor de eerste hulppost.

Amsterdam, 9 juli 2002 Marjan Lansdaal

^


-

© gemeente Amsterdam - 9-07-2002