Korps: Friesland, plaats: Friesland 30-07-2002
Politieberichten van 29/7 13.00 uur t/m 30/7 07.00 uur

Oosterbierum: aanrijding met letsel
Maandagmiddag omstreeks 14.10 uur vond een ongeval plaats op de Lidlumerwei ter hoogte van de Roordamaleane. Een 11-jarige jongen uit Sexbierum stak met de fiets de weg over, juist toen een bestuurder van een bestelauto passeerde. Deze bestuurder, een 58-jarige man uit Leeuwarden, remde en week uit, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De jongen kwam met zijn hoofd tegen de voorruit van de auto. Hij is met de ambulance overgebracht naar het MCL-zuid. Het is niet bekend of de jongen al op de Lidlumerwei reed en plotseling overstak of dat hij vanuit de Roordamaleane de weg op reed.

Hallum: aanrijding met letsel
Maandagmiddag omstreeks 14.55 reden twee motorrijders, een 26-jarige vrouw uit Anjum en een 29-jarige man uit Niawier, over de Hoge Herenweg. De man wilde links afslaan, de Wybengaloane in. De vrouw had dit te laat in de gaten, ze raakten elkaar, waardoor ze ten van val kwamen. Beide bestuurders zijn met verwondingen overgebracht naar het MCL-zuid

Foudgum: aanrijding met letsel
Maandagavond omstreeks 19.55 uur vond een aanrijding plaats op de Haversmidtweg. Een 47-jarige man uit Assen reed met zijn personenauto richting Dokkum. Hij stopte op een parkeerplaats naast de weg. Daarna ging hij keren. Hij had daarbij - mogelijk door de laagstaande zon een andere personenauto, die ook richting Dokkum reed, over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. De man uit Assen is met een gebroken sleutelbeen overgebracht naar het ziekenhuis Sionsberg in Dokkum. Hij kon na behandeling naar huis. De andere bestuurder, een 44-jarige vrouw uit Dokkum, belandde na de aanrijding met haar auto in de sloot. Ook zij is naar Sionsberg gebracht, waar zij voor lichte verwondingen is behandeld. Ook twee inzittenden van deze auto, de 47-jarige echtgenoot en de 12-jarige zoon van de bestuurster, zijn overgebracht naar Sionsberg. De jongen kon na behandeling met zijn moeder naar huis. De vader is met nekklachten ter observatie opgenomen. Beide autos raakten zwaar beschadigd.

Bornwird: aanrijding met letsel
Maandagavond omstreeks 22.50 uur vond een aanrijding plaats op de T-kruising Betterwird/Raarderwei. Een 62-jarige vrouw uit Waaxens wilde met haar personenauto vanaf de Raarderwei linksaf slaan richting Holwerd. Uit deze richting kwam juist een 23-jarige man uit Groningen met een bestelauto. Ze raakten elkaar op de kruising. Door de aanrijding wordt de vrouw ze droeg geen gordel uit de auto geslingerd. Haar auto komt tot stilstand in de berm tegen een verkeersbord. De vrouw wordt met een hoofdwond, een armfractuur en mogelijk een gebroken schouder en inwendig letsel overgebracht naar het MCL-zuid.

Pingjum: aanrijding met letsel
Maandagavond omstreeks 19.30 uur vond op de Mulierlaan bij Pingjum een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Beide fietsers maakten deel uit van een groepje dat onderweg is van Witmarsum naar Pingjum. Eén van hen, een 39-jarige man uit Witmarsum, raakte met zijn voorwiel achterkant van de fiets van een voor hem rijden 11-jarige jongen eveneens uit Witmarsum. Hierdoor komt de man ten val en raakt gewond. Hij wordt met pijnlijke ribben en heup overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandagmiddag is ingebroken in een woning aan de 1e Delidwarsstraat. Men kwam binnen door een raam aan de achterzijde te forceren. De 27-jarige bewoner deed aangifte. Hij mist geluids- en videoapparatuur en een gsm.

Drachten: steken met schaar
Maandagmiddag vond in het AZC aan het Noorderend een schermutseling plaats tussen een 14-jarige bewoner en een medewerker. De jongen had al enkele malen geluidsoverlast veroorzaakt en werd daar op aangesproken. Hij nam daar maandagmiddag omstreeks 16.30 uur geen genoegen mee en dreigde met een stok. Deze stok werd door beveiligingspersoneel afgenomen, waarna de jongeman kans zag een schaar te pakken. Hij stak daarmee in de richting van een beveiligingsmedewerker (gegevens nog niet bekend, moet nog aangifte doen)die de steek met zijn arm kon afweren, maar daardoor wel een wondje aan zijn hand opliep. De verdachte is daarna overmeesterd en overgedragen aan de politie. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: mishandeling
Dinsdagochtend omstreeks 01.15 uur vond in de Doelesteeg een mishandeling plaats onder de ogen van surveillerende politiemensen in burger. Een viertal jongelui viel twee jongens lastig. De twee wilden kennelijk geen problemen, want ze liepen voortdurend weg, waarna de vier telkens achter ze aankwamen. Op gegeven moment werd één van de twee jongen, een 21-jarige Leeuwarder, door een knaap uit die andere groep geslagen en geschopt. Daarop kwamen inmiddels gewaarschuwde geüniformeerde politiemensen ter plaats. De groep van vier spatte weg. Twee van hen konden achterhaald worden. Het ging om twee 17-jarige inwoners van Leeuwarden. Zij zijn aangehouden. Degene die had geslagen en geschopt is ingesloten. De andere aangehouden knaap kon na verhoor naar huis. Het slachtoffer deed aangifte. Wat de oorzaak of aanleiding tot de mishandeling is geweest is onbekend.

Leeuwarden: bezit verdovende middelen
Door toeval heeft de politie dinsdagochtend twee personen kunnen aanhouden voor het bezit van harddrugs. Omstreeks 02.10 uur werd in de L. Sinnemastraat een personenauto gecontroleerd. Politiemensen zagen toen een bolletje cocaïne in de auto liggen. Hierop werd de bestuurder, een 31-jarige man uit Leeuwarden, aangehouden. Ook de passagier, een 25-jarige vrouw, bekende enkele bolletjes cocaïne en heroïne bij zich te hebben. Ook zij werd aangehouden. Daar aan het bureau het vermoeden bestond dat de vrouw drugs in lichaamsholtes had verstopt is zij overgebracht naar het ziekenhuis voor röntgenonderzoek. Toen bleek dat zij nog de nodige heroïne en cocaïne in haar vagina had verstopt. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: diefstal gsm
Maandag omstreeks 16.05 uur werd een patrouille gestuurd naar de Groene Ster alwaar een opstootje zou zijn tussen verschillende jongeren. De politiemensen susten de ruzie. Toen zij terugliepen naar de politieauto wezen omstanders een man aan, die kort daarvoor een gsm uit de politieauto had weggenomen. De gsm werd bij de man aan getroffen, die daarop werd aangehouden. De verdachte, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: dealer aangehouden
Maandag omstreeks 20.25 uur werd op de Zuidkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Drachten, bleek kort daarvoor gedeald te hebben. Hij een bolletje verkocht aan een drugsgebruiker. In zijn auto werden vijf plastic zakjes met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De auto en de drugs werden in beslag genomen en de verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Lemmer: vernieling politiebureau
Dinsdag omstreeks 03.20 uur werd een 23-jarige inwoner van Lemmer aangehouden ter zake vernieling. De verdachte had kort daarvoor het glas in de voordeur van het politiebureau aan de Straatweg vernield. Ook had hij geprobeerd de lichtbak met het politielogo te vernielen. Bij de vernieling was de verdachte gewond geraakt. Door omstanders werd de politie gebeld, die daarop de verdachte hebben aangehouden. De verdachte, die onder invloed verkeerde, werd overgebracht naar het bureau. De verdachte had geen verklaring voor zijn gedrag. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 880 8272