AutoRai

30-7-2002

NECen Subaru combineren know-how voor oplaadbare lithium-ion batterijen

Onlangs is Fuji Heavy Industries/Subaru een overeenkomst aangegaan met elektronicagigant NEC. Doel hiervan is om de specialisaties van de fabrikanten te bundelen om de ontwikkeling van oplaadbare lithium-ion batterijen voor personenauto's te bespoedigen.

Om dit proces optimaal te kunnen laten verlopen, is door de NEC Corporation en FHI/Subaru onlangs een nieuwe firma opgericht, waar inmiddels 21 mensen werken. Twaalf van hen zijn afkomstig uit de NEC-gelederen en negen werden hier gedetacheerd door FHI/Subaru. Het bedrijf, NEC Lamilion Energy Ltd. geheten, beschikt over een startkapitaal van 490 miljoen yen. Hiervan werd 51 procent gefourneerd door NEC en 49 procent door FHI/Subaru.

Snel inspelen
Middels de ontwikkeling van lithium-ion accus willen NEC en FHI/Subaru optimaal kunnen inspelen op de te verwachten, grote vraag naar steeds lichtere, dunnere en krachtigere batterijen voor zowel deels, als volledig elektrisch aangedreven autos.

De basis hiervoor heeft de NEC Corporation overigens al geruime tijd in huis, want dit Japanse concern geldt als één van de grote spelers op de markt van lithium-ion batterijen voor horloges, mobiele telefoons en laptops. Het is nu aan de technici van FHI/Subaru om dit uitgangspunt te vertalen naar een praktisch, bruikbaar én betaalbaar batterijpakket voor personenautos.