Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MINVenW: Loodsplicht per havenregio vastgesteld

LOODSPLICHT PER HAVENREGIO VASTGESTELD

De loodsplichtgrenzen voor zeeschepen worden vanaf 1 augustus per havenregio vastgesteld. Met deze nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur komt het oorspronkelijke generieke karakter van de loodsplicht te vervallen, waarbij alle zeeschepen langer dan 60 meter verplicht gebruik moesten maken van een loods. Vanaf 1 augustus geldt voor Rotterdam en Amsterdam dat zeeschepen langer dan 70 meter verplicht van de diensten van een loods gebruik moeten maken, voor de Schelde geldt 75 meter en voor Noord-Nederland afhankelijk van de vaarweg 60 tot 90 meter. Voor de Eems is de loodsplichtgrens voor het buitentraject bepaald op 150 meter.

Het is nu ook mogelijk om in individuele gevallen een ontheffing van de loodsplicht te krijgen. Dat kan in Rotterdam en Amsterdam bij schepen van 70 tot 90 meter en in Noord-Nederland bij schepen tussen de 90 en 110 meter. Voor de Westerschelde wordt per 1 januari 2003 de mogelijkheid tot ontheffing ingevoerd voor schepen tussen de 75 en 90 meter. Aan schepen met een gevaarlijke lading wordt geen ontheffing verleend. Verder is ook het verhaalreizenregime en de loodsplicht voor de zogenaamde kleine zeeschepen aangepast. Er kan voortaan ook ontheffing worden verleend voor verhaalreizen waarbij de hoofdvaarweg wordt gekruist of bevaren. Tevens is het verklaringshoudersregime op een aantal onderdelen aangepast, waaronder de mogelijkheid om met een verklaring van vrijstelling naar andere ligplaatsen binnen een door de Rijkshavenmeester vastgesteld gebied te varen.

Met de nieuwe maatregelen krijgen de Rijkshavenmeesters meer en betere mogelijkheden om het meest passende dienstverleningsniveau per individueel schip op te leggen. Zo kunnen ze meer rekening houden met de ontwikkeling aan boord van zeeschepen en actuele ontwikkelingen op het gebied van verkeersmanagement. In het voorjaar van 2004 komt er een evaluatie van het nieuwe stelsel. Aan de hand hiervan wordt bekeken of de vrijstellings- en ontheffingsgrenzen moeten worden bijgesteld.

Yvonne de Keulenaar, 070 . 351 6582
Brigitte Seegers, 070 . 351 7117

30 jul 02 09:51