Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-07-2002 Persberichten district Heuvelrug, 09.30 uur

Vrouw gewond na aanrijding

VEENENDAAL- Op maandagmiddag vond er een ongeval plaats waarbij een vrouw gewond raakte. Omstreeks 15.20 uur liep een 76-jarige vrouw uit Veenendaal over de Nieuweweg en stak hier plotseling de weg over. Een 23-jarige automobilist uit Veenendaal kon een aanrijding niet meer voorkomen en reed de vrouw aan. De vrouw is oa. met een forse hoofdwond vervoerd naar het ziekenhuis in Ede.

Nieuwe wijkchefs

VEENENDAAL/WIJK BIJ DUURSTEDE Het Politie District Heuvelrug krijgt twee nieuwe wijkchefs. Zowel het team Veenendaal als team Wijk bij Duurstede krijgen een nieuwe chef.

Mevr. Mr. F.W. (Famke) van Spaendonk (30) is sinds half juli 2002 de nieuwe wijkchef Veenendaal en volgt hiermee de vertrokken wijkchef Dick de Leeuw op, die de functie hoofd Technische Recherche bij de Politie Regio Utrecht had aanvaard. Famke van Spaendonk vervulde hiervoor de functie van wijkchef Wijk bij Duurstede. Na haar rechtenstudie was zij werkzaam als jurist bij de Korpsstaf van de Politie Regio Gelderland Zuid. Zij volgde daarop de Nederlandse Politie Academie en werd in 2000 in district Utrecht Noord inspecteur bij de districtsleiding. In 2001 startte Van Spaendonk als wijkchef Wijk bij Duurstede. Haar neventaken bij de politie zijn Hulp Officier van Justitie en sectiecommandant bij de Mobiele Eenheid. Veenendaal kent twee wijkchefs van de politie. Wijkchef Willem de Koeijer zal samen met Famke van Spaendonk het politieteam in Veenendaal aansturen.

Dhr. Drs. M.C. (Marco) Oosterom (27) wordt vanaf eind augustus 2002 de nieuwe wijkchef van Wijk bij Duurstede en volgt wijkchef Famke van Spaendonk op. Na het volgen van de studie Arbeids- en Organisatiepsychologie en de Nederlandse Politie Academie begon Oosterom in 2001 als inspecteur bij de districtsleiding in de stad Utrecht bij bureau Tolsteeg. Deze functie bekleedde hij tot hij werd gevraagd voor de functie wijkchef Wijk bij Duurstede. Zijn neventaken bij de politie zijn Hulp Officier van Justitie en groepscommandant bij de Mobiele Eenheid.

Gordelproject Veenendaal

VEENENDAAL - Begin juni startte in Veenendaal een veiligheidscampagne om het gebruik van de autogordel en kindervervoersmiddel te stimuleren. Dit voorlichtings- en handhavingsproject wordt uitgevoerd door Bureau Verkeer onder Controle, een onderdeel van de Politie Regio Utrecht. Vanaf 5 juni tot 22 juli 2002 zijn in Veenendaal in totaal al 4506 personen gecontroleerd en 409 personen bekeurd voor het niet dragen van de gordel en het niet veilig laten vervoeren van kinderen. De campagne duurt een half jaar.

De campagne is een initiatief van de gemeente Veenendaal, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, Bureau Verkeer onder Controle van de politie en de politie van het district Heuvelrug. Bestuurders en passagiers van personenautos vormen de doelgroep van de campagne. Het project heeft als doel om mensen bewust te maken van de risicos en de gevolgen die het rijden zonder autogordel of goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel met zich mee brengen. Dit gebeurt door diverse voorlichtingsacties en politiecontroles. Zo hebben Inmiddels alle basisscholen van Veenendaal een mailing ontvangen met informatie over de campagne.

De verkeerscontroles worden uitgevoerd door het verkeershandhavingsteam Bureau Verkeer onder Controle (BVOC) van de Politie Regio Utrecht. Dit bureau is een op zichzelf staand regionaal onderdeel van de Politie Regio Utrecht, dat zich speciaal bezig houdt met verkeershandhaving in de provincie Utrecht. Zij richten zich op vijf speerpunten: rijden onder invloed van alcohol of een andere stof, rijden door rood verkeerslicht, rijden zonder helm, niet dragen van een autogordel en snelheid. Voor de politie van district Heuvelrug komt het BVOC regelmatig naar Veenendaal om de controles uit te voeren.

Zaken opgelost

VEENENDAAL - De 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die op maandag 15 juli na een achtervolging door Veenendaal werd aangehouden, heeft bekennende verklaringen afgelegd over diverse insluipen en diefstal uit woningen, bedrijven, kantoren en een school in Veenendaal.

De politie was al enkele dagen op zoek naar de man. Toen de melding op 15 juli binnenkwam dat een 63-jarige man uit Veenendaal op de Kerkewijk was beroofd van geld werd een zoekactie naar de verdachte gehouden door diverse politie-eenheden. Een agent zag de verdachte op het Schrijverspark fietsen en herkende hem bovendien als de man die gezocht werd voor diverse insluipingen. De man werd na een achtervolging nabij De Grote Pekken aangehouden. Tijdens de fouillering werd bij de man geld aangetroffen. De man werd meegenomen naar het bureau en nader gehoord.

De politie verdenkt de man ervan verantwoordelijk te zijn voor insluipingen en diefstal uit zeven bejaardenwoningen in de periode juni/juli in Veenendaal, insluiping en diefstal uit een school en 5 bedrijven en kantoren gesitueerd op de Nijverheidslaan, Turbinestraat, Gilbert van Schoonbekestraat en Parallelweg mei t/m juli 2002, diefstal rugzak uit een fietstas, bedreiging van een 31-jarige Veenendaler en de beroving op 15 juli jongsleden.

Het viel de politie bij de aangiften van de insluipingen op dat de verdachte betrekkelijk eenvoudig diverse panden en woningen kon binnensluipen en de diefstallen snel kon plegen. De politie adviseert om deuren en woningen altijd af te sluiten bij vertrek en te zorgen voor goed toezicht bij ingangen van panden.